Kompletan vodič za operaciju nosa

vodic-za-operaciju-nosa-rinoplastika

Kompletan vodič za operaciju nosa

Već duže vreme, iz estetskih ili iz zdravstvenih razloga, razmišljate o korekciji nosa, ali nikako ne možete da se odlučite na posetu estetskom hirurgu koji će vam do detalja objasniti šta sve operacija nosa podrazumeva. Mi smo za vas pripremili vodič koji će vas detaljno informisati i odgovoriti na sva vaša pitanja vezana za rinoplastiku.

Šta je to operacija nosa ili rinoplastika?

Estetskom operacijom nosa vrši se izmena konture, kostiju, hrskavice, kože i potkožnog tkiva, ligamenata i mišića nosa. Ponekad se plastična operacija nosa ne vrši samo iz estetskih razloga, već se korekcijom rešavaju i funkcionalni problemi. Najčešći funkcionalni problem ove vrste je devijacija nosa, zbog koje je osobama otežano disanje.

Želite da saznate više o rinoplastici?

Počnite od konsultacija sa estetskim hirurgom

Konsultacije sa estetskim hirurgom su veoma bitne jer je tek na konsultacijama moguće pouzdano utvrditi o kojoj vrsti problema se radi.

Koje probleme mogu rešiti operacijom nosa?

 

 • Grba dorzuma koja je posebno primetna gledajući nos sa strane
 • Preširok ili preuzak nos
 • Predugačak ili prekratak nos
 • Asimetrija nosa
 • Podizanje vrha nosa
 • Povećana ili smanjena visina nosa
 • Devijacija nosa i problemi sa funkcionalnošću nosa
 • Rak kože nosa
 • Fizičke povrede nakon kojih je neophodno uraditi rekonstrukciju nosa

Koji je vaš razlog za operaciju nosa?

1. Samopouzdanje

Rinoplastika vam može pomoći da izgledate lepše, da se osećate bolje, ili da posle dugo vremena prodišete na nos. Operacija nosa je svakako pozitivna stvar koja će vam pomoći da se rešite estetskih i fizičkih nedostataka koji su vas dugo mučili.

Ono što ćete od smanjivanja i korekcije izgleda nosa dobiti je neminovan porast samopouzdanja. Oblik nosa koji potpuno odgovara vašem licu u potpunosti će promeniti vaš izgled, što će svakako prijati i vašem samopouzdanju.

2. Devijacija ili deformacija nosne pregrade

Funkcionalnost svih organa je broj jedan svakom savesnom i odgovornom hirurgu, ali i svakom savesnom i odgovornom pacijentu.

3. Da mu/joj budem lepši/lepša

Nemojte da radite intervenciju pod pritiskom drugih, uradite je samo kada ste sigurni da je radite isključivo radi sebe.

Priprema za rinoplastiku

Anamneza

Pre operacije hirurg će sa vama proći kroz vašu medicinsku istoriju i uraditi kompletnu anamnezu kako bi utvrdio da li ste pravi kandidat za operaciju nosa. Anamneza će pomoći i kod određivanja stepena fizičke i psihičke spremnosti za operaciju ove vrste.
Od pacijenta se očekuje da opiše svoje nazalne teskobe i probleme, kako funkcionalne, tako i estetske prirode i da kaže šta bi želeo/želela da promeni. Hirurg želi da zna sve simptome i vreme trajanja problema, kao i prethodne hirurške intervencije, alergije, lekove koje pacijent koristi, kao i njegovo opšte zdravstveno stanje.

Na odluku o operaciji nosa najčešće utiču:

 • Starost pacijenta
 • (Proverite da li je stopalo prestalo da vam raste i da li vam se visina menjala u toku jedne godine. Ukoliko ste prestali sa rastom, operacija može da se radi.)
 • Emocionalna zrelost pacijenta
 • Fizička spremnost za operaciju
Prilikom ovog detaljnog pregleda estetski hirurg određuje karakteristike nosa, kao i specifične facijalne i nazalne osobine:

4 stvari koje pre operacija treba izbegavati

 

 1. Izbegavajte pušenje barem mesec dana pre operacije. Pušenje otežava cirkulaciju, pa može uticati i na proces zarastanja rana.
 2. Kofein
 3. Alkohol
 4. Barem dve nedelje pre operacije ne bi trebalo da uzimate aspirin, ibuprofen i vitamin E.

Šta tačno želite da postignete operacijom nosa?

Vaše lice diktira izgled vašeg nosa. Isti oblik nosa ne pristaje svima isto, tako da je idealni oblik nosa predodređen izgledom i oblikom vašeg lica.

Česti su pacijenti koji žele da im se nos „smanji” ili da im se na neki način izgled nosa koriguje, ali nisu ni sami sigurni kako da objasne šta tačno žele i šta im smeta. U ovakvim situacijama, hirurg obično pacijentu da ogledalo i pita ga da mu pacijent objasni i pokaže šta mu kod izgleda nosa tačno smeta. Bitno je napomenuti da slike nosa kakav želite u ovoj fazi mogu biti od velike pomoći.

Kako u 7 koraka možete da proverite šta je to što vam na vašem nosu najviše smeta.

1. Položaj nosa

Prvo odredite gde se nalazi koren nosa (deo nosa ispod čela).
Najniža tačka korena nosa treba da bude u nivou trepavica gornjeg kapka, a udaljenost između oka i vrha korena nosa treba da bude 11 mm.

2. Kosina nosa

Kosina nosa varira kod muškaraca i žena. Muškarci imaju veći ugao nosa nego žene. 36 stepeni je perfektan ugao nosa kod muškaraca, a 33-34 stepena kod žena.

3. Dužina nosa

Ukoliko povučete zamišljenu liniju od obrve do gornje usne, nos treba da bude dugačak 2/3 ove linije, odnosno nekih 65% dužine. Dužina nosa se meri od korena nosa do vrha nosa. Ovakvo merenje je vrlo jednostavno i može da se izvede i običnim školskim lenjirom.

4. Nosna grba

Najčešća korekcija nosa je zapravo korekcija tzv. nosne grbe. Uklanjanje ove grbe je rutinska procedura u rinoplastici, međutim, ona postavlja dodatno pitanje. Koliko treba smanjiti grbu?
Fotografišite se iz profila. Poznato je da visina nosa treba da bude 2/3 njegove dužine, stoga preostala razlika biva višak koji treba da se otkloni. Otklanjanje grbe takođe podrazumeva i smanjivanje kosti i hrskavice.

5. Asimetričnost u odnosu na obrve

Još jedan od parametara koji treba uzeti u obzir kako bi se odredilo šta je to neskladno kod nosa jesu linije koje idu od svake obrve na vrhu nosa. Ove linije (sa obe strane nosa) treba da budu simetrične. Ukoliko postoji neka nepravilna kosina ili izbočina, to je znak još jedne neophodne korekcije nosa.
U obzir se uzima oblik vrha između tih linija i naravno simetričnost širine nosa.

6. Širina nosa

Izmerivši sve konture nosa, neophodno je isto učiniti i sa širinom. Da bi širina nosa bila skladna celokupnim proporcijama lica, one ne bi trebalo da idu van razmaka unutrašnjeg ugla očiju, tj. širina nozdrva treba da se uklopi u razmak između očiju.

7. Rotacija vrha nosa

Poslednje što je veoma bitno na šta treba da se obrati pažnja, jeste svakako sam vrh nosa, odnosno rotacija vrha nosa. Rotacija vrha nosa predstavlja fizički položaj vrha nosa u odnosu na ostale konture nosa.
Ukoliko je rotacija vrha nosa nagnuta ka napred, tada kažemo da nos visi, ukoliko je nagnuta ka nazad (čime se blago podiže vrh nosa) tada kažemo da je nos prćast.

Procedura

Rinoplastika podrazumeva modifikaciju kostiju i hrskavice nosa.
Operativna procedura se pre svega grana na tzv. otvorenu i zatvorenu rinoplastiku.

Otvorena operacija nosa

Otvorena rinoplastika nam omogućava rez preko kolumele i na taj način, direktan pristup nosnim tkivima. Hirurg podiže kožu nosa kako bi lakše uvideo nosne strukture koje će korigovati.
Najpre se koriguje kost nosa, odnosno tzv. “nosna grba” koja je obično glavni razlog posete pacijenata estetskom hirurgu. Po potrebi se vrši korekcija i nosne pregrade, hrskavice nosa, preoblikovanje i pričvršćivanje drugih struktura. Vrh nosa zahteva posebnu pažnju i preciznost.
Prednosti otvorene rinoplastike su očigledne:
 • Jasno se vide svi delovi nosa koji zahtevaju estetsku i funkcionalnu korekciju nosa. Vidi se oblik kosti i hrskavice, njihova veličina, debljina.
 • Na ovaj način bolje će se rešiti ne samo estetski deo, već i funkcionalni deo problema. Hirurg će jasno uvideti šta potencijalno predstavlja problem pri disanju.
*Bitno je napomenuti da se otvorena rinoplastika radi kod ponovljene operacije nosa ili sekundarne rinoplastike.

Zatvorena operacija nosa

Kod zatvorene rinoplastike pomenute operacije se rade pod prstima, prepušteni osećaju i znanju hirurga, tako reći – na slepo. Incizije (rezovi) se kod zatvorene rinoplastike prave unutar nosa. Ova vrsta intervencije je pogodna za manje estetske korekcije nosa, kao na primer uklanjanje nosne grbe.
Prednosti:
 • Svi rezovi su unutar nosa.
 • Nema ožiljaka i spoljašnjih rezova.

Primarna i sekundarna rinoplastika.

U operativnoj praksi termin primarna rinoplastika označava inicijalnu tj. prvu rekonstrukciju nosa sa sedišta funkcionalnog i estetskog aspekta.
Termin sekundarna rinoplastika se odnosi na ponovnu korekciju prvobitnog zahvata usled nastanka eventualnih komplikacija. Sekundarnoj rinoplastici se pribegava u 10% slučajeva.

Nehirurška korekcija nosa

Nekada se manje nepravilnosti na nosu mogu rešiti jednostavno – upotrebom filera. Filerima se najčešće rešavaju problemi asimetrije nosa ili asimetrije nazalnog vrha. Kako većina filera ima ograničen rok trajanje, fileri vam mogu poslužiti i kao dobra proba za stalne promene koje na nosu možete da uradite.

Rizici i komplikacije

 • Postoji rizik lošeg rezultata, posebno ukoliko ovu vrstu operacije vrši neiskusan estetski hirurg.
 • Ispravljanjem devijacije nosa nekada se ne rešava problem sa disanjem zbog koga se pacijent najviše i opredelio za korekciju nosa.
 • Krvarenje
 • Infekcije
 • Rizik od anestezije

Najbolji estetski hirurg za operaciju nosa

Najbolji estetski hirurg vas ograđuje od svih ovih vrsta rizika.
Cilj svakog dobrog hirurga je prirodni izgled koji deluje kao da na nosu ništa nije rađeno. On će vam izneti najbolje predloge za korekciju u skladu sa trenutnim izgledom vašeg nosa i lica. Nos i lice moraju biti celina i veoma je važno da budu u skladu.
Rinoplastika je zahvat za koji se opredeljuju i žene i muškarci. Kako biste izbegli neželjene posledice kao što su modrice, otoci i krvarenje, poželjno je poslušati savete estetskog hirurga.

Realni zahtevi

Svaki klijent treba da zna da u zahvatu korekcije nosa ne postoji ideal, već je cilj da se estetski poboljša izgled nosa i uskladi sa proporcijama i crtama vašeg lica. Drugim rečima, glavni estetski cilj je sklad.

Operacija nosa i oporavak

Vreme oporavka zavisi od tipa rinoplastike. Najčešće ćete sa svakodnevnim aktivnostima moći da nastavite za oko dve nedelje. Kod zatvorene rinoplastike je moguć oporavak i za 5-6 dana.
Bilo da je fokus na estetici ili funkcionalnosti nosa, prva nedelja dana nakon operacije može da bude dosta nelagodna. U ovom periodu dišete isključivo na usta. Moguće je vraćanje sukrvice u usta, a otok i blaži bolovi su neminovni. Međutim, već ćete nakon nedelju dana osećati veliko olakšanje.

Evo još nekih saveta koji mogu biti veoma korisni u periodu oporavka:

 • Izbegavajte fizičke napore barem dve sedmice nakon intervencije.
 • Ukoliko nosite naočare, bilo bi poželjno da im od vate ili nekog mekanog materijala napravite neku vrstu držača koji će ih fizički odvajati od nosa i na taj način omogućiti normalno zarastanje.
 • Bolovi nisu toliko strašni, posebno uz lekove koje će vam prepisati estetski hirurg.
 • Spavajte što više možete jer san dobro utiče na zarastanje rana.

Cena operacije nosa

Koliko košta operacija nosa? Dobro urađena operacija vredi svakog dinara, ili evra. Cena korekcije i ulepšavanja nosa košta 2000 evra, dok cena sekundarne rinoplastike varira od 2000 do 2500 evra.

Vreme je za novi nos

Sada kada smo zajedno prošli kroz sve faze vezane za operaciju nosa, kada smo rešili sve vaše nedoumice i kada znate šta od ove intervencije možete da očekujete, red je na vas. Kontaktirajte nas ukoliko imate još neka pitanja na koja pre konsultacija možemo da odgovorimo za vas ili odmah zakažite svoje konsultacije sa Prof. dr Milanom Jovanovićem.
Close Menu