fbpx

Operacija (korekcija) nosa – Rinoplastika

Operacijom nosa se rešavaju funkcionalni i estetski problemi nosa

ŠTA JE RINOPLASTIKA?

Korekcija nosa je zahvat iz domena plastične hirurgije i za ovaj zahvat možemo reći da je jedna od najzahtevnijih procedura koja zahteva preciznost i vrhunsku stručnost i za koju je Prof. dr Milan Jovanović iz IPS-a u Beogradu svetski priznati stručnjak. Za postizanje željenog rezultata ovim zahvatom se obuhvataju izmene hrskavice, kosti, kože, potkožnog tkiva, mišića i ligamenata. Veoma često rinoplastika (latinski: rhinoplastica) ne predstavlja samo pitanje estetskog izgleda nosa, već se koristi i radi rešavanja funkcionalnog problema koje pacijent može imati, a jedan od njih je i devijacija nosa. Kada se ugleda neka osoba prvo se na njoj uoči lice, a tek ostali deo tela. Na licu kao najisturenijem delu, prvo se zapazi nos, bilo svesno ili nesvesno.

Plastična operacija nosa je vrlo česta kod osoba od 18 do 25 godine života i podjednako se operišu i muškarci i žene. Plastični hirurzi obično preporučuju da se ne izvodi korekcija nosa pre 18 godina zbog toga što do puberteta još nije završen rast nosa. Ukoliko ste dobrog opšteg zdravlja nema gornje starosne granice za ovu vrstu operacije.

Rinoplastika (estetska operacija nosa) se ponekad izvodi zajedno sa liftingom lica ili drugim operacijama podmlađivanja ili u okviru drugih estetskih operacija npr. zajedno sa uvećanjem grudi. Ukoliko imate probleme sa disanjem vezane za devijaciju nosnog septuma taj problem se može korigovati u isto vreme kad i korekcija nosa.

ISKUSTVA PACIJENATA

KAKO SMANJITI NOS?

Smanjivanje nosa rinoplastikom

Određene asimetrije i manje nepravilnosti mogu se korigovati nehirurškim korekcijama nosa filerima. Međutim, nos se može smanjiti samo hirurškim putem. Operacija smanjenja nosa obuhvata smanjivanje izraženog grebena nosa, promenu veličine nosa, oblika vrha nosa, širine nozdrva, ugla između nosa i gornje usne kao i ispravljanje krivina nosa. Da bi smanjenje nosa bilo uspešno potrebno je da ovu vrstu operacije uradi najbolji plastični hirurg. Dobar razgovor između Vas i njega kao i tehnika njegovog rada je ključ uspeha.

VRSTE OPERACIJE NOSA

Operacija devijacije nosne pregrade (septum nosa)

Ispravljanje devijacije nosne pregrade (pre i posle)

Septoplastika je hirurška korekcija zakrivljenosti (devijacije) nosne pregrade. Vrlo često se radi zajedno sa estetskom korekcijom nosa. Indikacije za septoplastiku su devijacija septuma i otežano disanje.

Ispravljanje nosa

Vrlo često usled udaraca i padova dolazi do pomeranja nosne piramide u stranu. Takođe na iskrivljenost nosa može da utiče i prebrzi rast septuma nosa. Ispravljanje nosa se radi isključivo hirurški i vrlo često u kombinaciji sa ispravljanjem septuma nosa.

Korekcija vrha nosa

Korekcijom izgleda vrha nosa do velikih rezultata

Ugao između kolumele i gornje usne kod muškaraca je oko 90 stepeni, a kod žena iznad 90 stepeni. Operacija vrha nosa se radi zajedno sa kompletnom korekcijom nosa, a ponekad i kao zasebna procedura. Podizanje vrha nosa omogućava vam da malim korekcijama postignete veliki rezultat.

Rekonstrukcija nosa

Kod pacijenata kod kojih nedostaje ceo nos (usled saobraćajnih nesreća ili otklanjanja tumora na nosu) rekonstrukcija nosa je metoda izbora. Rekonstrukcija nosa je delikatna operacija i podrazumeva kompletnu rekonstrukciju nosa okolnim tkivom sa ciljem dobijanja novog nosa

SLIKE PRE I POSLE OPERACIJE NOSA

KANDIDATI ZA OPERACIJU NOSA

Neke od indikacija koje ukazuju da ste kandidat za rinoplastiku su:

 • da je vaš nos suviše veliki za vaše lice,
 • da postoji kifoza imate grbav nos,
 • da imate dugačak nos,
 • da je vaš nos širok ili je poput sedla,
 • da imate širok vrh nosa ili široku alarnu bazu,
 • spušten ili podignut vrh nosa,
 • ili je vaš nos asimetričan i deviran.

Vrlo je važno da imate jasnu ideju kako bi želeli da vaš nos izgleda nakon korekcije nosa i u isto vreme da shvatite da postoje ograničenja ove procedure. Prof. dr Milan Jovanović može da vam da dalje informacije ukoliko ste zainteresovani za ovu vrstu operacije.

PREOPERATIVNA PROCENA I PRIPREMA

Priprema pacijenta za operaciju nosa počinje obično na prvom pregledu. Saglasnost pacijenta je prvi korak u pripremi pacijenta za rinoplastiku. Vrlo je važno da se stvori poverenje između pacijenta i doktora. Hirurg obaveštava pacijenta o tome šta će sve biti obuhvaćeno korekcijom nosa, šta će se sve preduzeti da bi se izvela operacija. U toku inicijalnog pregleda profesor Dr Jovanović će najverovatnije od vas tražiti da gledate u ogledalo i pokažete tačno kakvu bi promenu voleli da uradite na vašem nosu.

Pripremni pregled kod hirurga za operaciju nosa

Na pregledu ćete dati anamnestičke podatke o bolestima ili operativnim zahvatima koje ste ranije imali, povredama nosa ili alergije na lekove, dijabetes, hipertenzija, anemija, hronične infekcije. Vrlo je važno da se da kompletna informacija. Nakon dobijanja anamnestičkih podataka treba uraditi pregled unutrašnjih nazalnih struktura, pregled i kvalitet kože nosa, veličinu i oblik, kao i odnos nosa sa drugim strukturama lica.

Dve nedelje pre operacije nosa nemojte upotrebljavati lekove kao što su: Aspirin, Vitamin E i C, Estrogene. Ne planirati operaciju u periodu menstrualnog ciklusa. Osam sati pre operacije nemojte jesti i piti.

OPERATIVNA TEHNIKA RINOPLASTIKE

Plastična operacija nosa se najčešće izvodi u opštoj anesteziji

Plastična operacija nosa se izvodi u opštoj endotrahealnoj anesteziji (koja omogućava bolji komfor pacijentu i hirurgu) ili u lokalnoj anesteziji (koja zahteva posebnu tehniku) i intravenoznoj analgosedaciji. U toku korekcije nosa koristi se monitoring da bi se pratio rad srca, krvni pritisak, puls i količina kiseonika koja se nalazi u vašoj krvi.

Korekcija nosa laserom

Kod korekcije nosa može doći do pojačanog krvarenja. Da bi se to sprečilo vrlo često se koristi laser. Laserska operacija nosa omogućava hirurgu komforniji rad u beskrvnom prostoru. Što se tiče rezultata nema razlike između klasičnog pristupa i korekcije nosa laserom.

OPORAVAK POSLE OPERACIJE NOSA – POSTOPERATIVNI TRETMAN

Nakon plastične operacije nosa postavlja se splint na greben nosa u cilju imobilizacije tkiva nosa. Kada se operacija završi vi ćete biti preveženi u prostor za poluintezivnu negu gde ćete biti i dalje postoperativno praćeni jedno određeno vreme. Nakon jedne noći provedene u bolnici možete da odete kući na dalji oporavak.

Imobilizacija nosa radi oporavka nakon operacije nosa

Generalno gledano modrice oko obraza i očiju su najvidljivije u toku prvih pet dana nakon rinoplastike. U periodu oporavka posle operacije nosa možete koristiti šminku da sakrijete modrice ukoliko je to neophodno. Značajan otok može da traje i u toku nekoliko nedelja do šest meseci. Minorni rezidualni otok, najčešće oko vrha nosa može da traje i do godinu dana ali generalno to nije upadljivo i druge osobe to ne primećuju. Ukoliko se koristi imobilizacija ovo će nestati od tri do sedam dana nakon operacije. Konci se skidaju za sedam do četrnaest dana nakon rinoplastike. Ukoliko se radi lateralna i medijalna osteotomija nazalni splint može da se nosi u toku nekoliko nedelja postoperativno.

Oporavak nakon operacije devijacije septuma nosa

Nakon operacije septuma nosa tamponi se nose od 3 do 10 dana u zavisnosti od komplikovanosti i procene samoga hirurga kako će teći oporavak. Potrebno je da pacijent čisti unutrašnjost nosa sa 3% hidrogenom najmanje pet puta u toku dana.

KOMPLIKACIJE

Značajne komplikacije od operacije nosa su retke. Svake godine se u svetu mnogo hiljada ljudi podvrgava korekciji nosa i uglavnom ako je operacija korektno urađena svi su pacijenti zadovoljni rezultatima. Međutim svako ko želi da se podvrgne ovoj vrsti operacije mora da bude svestan i da svaka operacija ima i svoj rizik.

Neke od potencijalnih komplikacija koje se mogu razmotriti su pojava hematoma, infekcija, reakcija na anesteziju, utrnulost kože koja je obično privremena. Aspirin ili neki od antiinflamatornih lekova mogu izazvati povišeno krvarenje tako da ovi lekovi treba da prestanu da se uzimaju pre operacije nosa. U svetu neki plastični hirurzi savetuju i prestanak pušenja preoperativno.

Napinjanje, savijanje, podizanje tereta treba izbegavati u toku ranog postoperativnog toka. Normalnim aktivnostima se možete vratiti u toku sedam do deset dana nakon hirurškog zahvata. Treba da izbegavate da izlažete svoj nos direktnom suncu nekoliko meseci, jer nos može biti osetljiv u toku ovog vremena pa treba koristiti zaštitne kreme. Ukoliko su urađene promene na vašim nosnim kostima treba izbegavati nošenje teških naočara prve tri nedelje.

Cilj rinoplastike je da nos izgleda prirodnije i da se harmonično uklapa u vašu konfiguraciju lica. Pošto je zarastanje kod korekcije nosa dugotrajno, treba sačekati i do godinu dana da se vide konačni rezultati ove operacije. Međutim ipak prvi rezultati mogu da se vide već nakon nekoliko nedelja. U većini slučajeva rezultati rinoplastike su trajni, izuzev promena koji su udruženi sa normalnim procesom starenja.

Nakon završene korekcije nosa vi ćete redovno da se javljate na kontrole. U toku redovnih kontrola koje će vam biti zakazivane, ukoliko imate bilo kakva pitanja vi ćete da se konsultujete sa Prof. dr Milanom Jovanovićem.

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

 • dr Milan Jovanović je jedan od najboljih plastičnih hirurga na ovim prostorima.
 • Plastičnom i estetskom hirurgijom se bavi od 1991. godine kada se zaposlio na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Beogradu.
 • Ima 28 godina radnog iskustva
 • Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu radi od 1999. godine na Katedri za plastičnu, rekonstruktivni i estetsku hirurgiju kao Šef katedre.
 • Vrlo je savestan i odgovoran hirurg, a najbolji primer za to je što sve operacije isključivo izvodi lično i samostalno, kao i sve naredne kontrole i previjanja. Zato je jako popularan i voljen kod svojih pacijenata.
 • Iza sebe ima ogromno hirurško iskustvo i spada u hirurge sa najvećim brojem urađenih operacija korekcije nosa na ovim prostorima i šire.

Više informacija o dr Jovanoviću možete pronaći na stranici Hirurg Prof. dr Milan Jovanović.

OPERACIJA I KOREKCIJA NOSA – CENA

Koliko košta operacija nosa je možda jedno od prvih pitanja koje imate kada počnete istraživanje u vezi sa ovom uslugom. Bilo da vas zanima cena korekcije vrha nosa, cena operacije devijacije nosa ili cena sekundarne rinoplastike, procenu ćete dobiti nakon konsultacija sa dr Milanom Jovanovićem u Beogradu.

Kompletan cenovnik usluga plastičnih i estetskih operacija možete pogledati na stranici Cenovnik.

NAPRAVITE PRVI KORAK

Ne oklevajte da napravite odmah prvi korak u promeni svog izgleda i kontaktirajte nas, bilo da želite da zakažete svoj prvi pregled ili imate neko pitanje za dr Milana Jovanovića.

Close Menu