fbpx

Kompletno zatezanje stomaka (abdominoplastika, tummy tuck)

Zatezanje stomaka abdominoplastikom

ABDOMINOPLASTIKA – DERMOLIPEKTOMIJA – ZATEZANJE KOŽE STOMAKA

Abdominoplastika ili dermolipektomija (“zatezanje stomaka”) je procedura estetske hirurgije kojom se otklanja višak kože i podkožnog tkiva sa abdomena (takozvani viseći stomak) i zateže kompletna muskulatura abdominalnog zida.

„Opušten stomak“ se najčešće javlja kod osoba koji su izgubili veliku količinu kilograma ili žena koje su imale više porođaja. Naravno da nasledni faktor ima velikog značaja.

Iskustva pacijenata

KANDIDATI ZA ZATEZANJE KOŽE STOMAKA

Neke od indikacija koje ukazuju da ste kandidat za abdominoplastiku su višak kože i masnog tkiva na stomaku, opušten i labav stomak, prisutne strije na donjem delu stomaka kao i opušteni i razdvojeni mišići trbušnog zida.

PREOPERATIVNA PROCENA

Priprema pacijenta za operaciju zatezanja stomaka počinje obično na prvom pregledu. Saglasnost pacijenta je prvi korak u pripremi pacijenta za abdominoplastiku. Vrlo je važno da se stvori poverenje između pacijenta i doktora. Hirurg obaveštava pacijenta o tome šta će sve biti obuhvaćeno dermolipektomijom, šta će se sve preduzeti da bi se izvela operacija. U toku inicijalnog pregleda hirurg će najverovatnije od vas tražiti da pokažete tačno kakvu bi promenu voleli da uradite na vašem stomaku.

Na pregledu ćete dati anamnestičke podatke o bolestima ili operativnim zahvatima koje ste ranije imali, alergijama na lekove, dijabetesu, hipertenziji, anemiji, hroničnim infekcijama. Važno je dati podatke da li uzimate neke lekove kao npr. asprine, estrogene, vitamin C itd. Vrlo je važno da se da kompletna informacija.

Pri pregledu koji se vrši u stojećem i ležećem položaju treba utvrditi koliki je višak kože i podkožnog masnog tkiva, stepen labavosti muskulature trbušnog zida, kao i eventualno prisustvo ventralnih kila.

SLIKE PRE I POSLE ZATEZANJA STOMAKA

ABDOMINOPLASTIKA – OPERATIVNA TEHNIKA

Rez je horizontalan i pruža se u donjem delu stomaka iznad pubičnih dlačica i pruža se bočno prema karličnim kostima. Dužina reza zavisi od stepena opuštenosti i viška kože. Generalno rez je sakriven i ima konture kupaćeg kostima tako da se na plaži ne vidi.

Ceo kompleks kože i podkožnog tkiva se ispreparišu sve do mišićne fascije i ka gore do rebara. Zategnu se abdominalni mišići i uradi se njihovo spajanje (plikacija), oblikujući i praveći nove lepe konture tela. Nakon toga se zategne višak kože i podkožnog tkiva sve do iznad pupka koja se odstranjuje. Pravi se novi pupak koji mora da liči na pravi. Nekada je potrebno uraditi i kombinovanu liposukciju. Postavljaju se drenovi koji ostaju nekoliko dana.

ZATEZANJE STOMAKA – CENA

  • Zatezanje stomaka sa rekonstrukcijom mišića (dermolipectomia) – od 3000€

Kompletan cenovnik usluga plastičnih i estetskih operacija možete pogledati na stranici Cenovnik.

Close Menu