Povećanje grudi implantima (silikonima)

POVEĆANJE DOJKI, AUGMENTACIJA GRUDI

Uvećanje grudi, posle liposukcije je jedna od najčešćih estetskih operacija iz domena estetske hirurgije. Većina pacijentkinja koje žele ovu vrstu operacije su uglavnom mlade žene dok žene srednjih godina uglavnom žele podizanje i povećanje grudi.

Povećanje dojki je procedura kojom se vrši uvećavanje obe ili jedne dojke (ukoliko je problem nesimetričnost), i postiže se željena veličina koja je u potpunom skladu sa ostatkom figure.

Prvi pokušaji povećenja grudi rađeni su još 1904 godine. Međutim ugrađivanja implantata hirurškim putem pojavljuje se 1958 godine od strane Ivalon-a koji je ubaciovao implantate koji su bili satavljeni od sunđerastog polivinil alkohola koji je brzo bio izbačen iz upotrebe.

Cronin i Gerow su 1963 godine prvi put upotrebili protezu od silikonskog želea koji se uz velike modifikacije koristi i danas.

Mnoge žene ne vole da su im grudi ogromne, ali vole da su toliko velike da zadovolje njihova unutrašnja osećanja željenog izgleda. Problem su uglavnom nerazvijena veličina ili asimetrija dojki, dok kod nekih žena (koje su bile zadovoljne svojim grudima u mladosti) često nakon gubitka težine, porođaja ili kao rezultata starenja, dolazi do gubitka volumena i promene oblika dojki.

Augmentacijom grudi može se povećati veličina i oblik vaših dojki kao i da se dobije proporcionalni oblik koji će odgovarati konfiguraciji vašeg tela, a koje ste verovatno vi oduvek želeli.

KANDIDATI ZA UVEĆANJE GRUDI

Mnoge žene postavljaju sebi pitanje da li su one pravi kandidat za povećanje grudi? Da bi dobili pozitivan odgovor na ovo pitanje morate da ispunjavate nekoliko uslova tj. da posedujete sledeće indikacije:

da ste previše opterećeni veličinom vaših grudi,

da postoji nesklad u obimu vaših kukova i obimu vaših dojki. Tako da odeća koja vam prikladno stoji i odgovara veličini vašeg struka vrlo često je suviše velika u predelu vaših grudi,

da postoji asimetrija u veličini i obimu vaših grudi,

da su vaše grudi postale male i da je njihova forma izgubljena nakon porođaja ili gubitka težine,

da postoje određene kongenitalne deformacije dojke.

Ukoliko ste odlučili da uradite povećanje vaših grudi, morate tačno da znate kako želite da izgledaju vaše dojke.

PREOPERATIVNA PROCENA PACIJENTA

Na prvom pregledu Prof. dr Milan Jovanović će od vas uzeti anamnestičke podatke koje bi obuhvatile informaciju da li ste alergični na neke lekove, da li ste preležali ili se lečite od neke bolesti, ranije hirurške zahvate uračunajući eventualnu biopsiju dojke, i da li uzimate neke lekove. Kazaćete da li je ko u porodici bolovao od kancera dojke i kakvi su im bili rezultati mamografije. To je značajno za dobijanje kompletne informacije.

Prof. dr Milan Jovanović će pregledati vaše dojke i razmotriće faktore kao što su veličina i oblik vaših dojki, kvalitet vaše kože i pozicija vaših bradavica i areole. Ako su vaše grudi spuštene podizanje grudi može biti rešeno u kombinaciji sa uvećanjem grudi. Međutim kod žena koje imaju predispoziciju za nastanak kancera dojke plastični hirurg može da zahteva osnovnu mamografiju pre hirurškog zahvata i drugo mamografsko ispitivanje nekoliko meseci pre hirurškog zahvata. Ovo će pomoći otkrivanju nekih budućih promena u vašem tkivu dojke. Nakon urađene augmentacije vi možete i dalje da kontrolišete vaše dojke od eventualnih patoloških promena, koje mogu nastati nezavisno od ugrađenog implantata dojke. Naučno nije dokazan rizik kancera kod augmentacije grudi. Prisustvo implantata dojke, međutim, više ima tehnički značaj na okolno tkivo.

Ukoliko uzimate aspirin ili neke druge inflamatorne lekove oni mogu prouzrokovati pojačano krvarenje tako da je potrebno prekinuti njihovo uzimanje pre hirurškog zahvata. Vaš hirurg će vas preoperativno pripremiti sa dopunskim preoperativnim instrukcijama.

Individualni faktor i personalne želje će pomoći vama i vašem doktoru da odredi odgovarajuću veličinu, oblik, i vrstu proteze. Zatim lokaciju incizije i da li će implantat biti plasiran iznad ili ispod pektoralnog mišića. Vrstu implantata koja će se koristiti odrediće uz prethodnu konsultaciju sa vama. Postoje veći broj firmi koje proizvode implantate dojke npr. Eurosilicon, Mentor, Silimed, McGhan itd. Po obliku mogu biti okrugle ili konturne (nisko ili visokoprofilne); razlikuju se po kubikaži, prečniku i visini; po površini mogu biti glatke (ređe se koriste) ili teksturirane (češće se koriste, obezbeđuju odgovarajuću površinu za dodirivanje kolagena); po sastavu mogu biti ispunjene slabo ispuštajućim gel-silikonskim elastomerama (primenjuju se češće u Evropi) ili ispunjene slanim rastvorom (primenjuju se češće u Americi). Naučni dokazi za sigurnost i pouzdanost implantata veoma brzo napreduju. U budućnosti su vrlo mogući novi tipovi materijala koji će biti korišćni za proteze.

OPERATIVNA TEHNIKA

Incizija može biti urađena u inframamarnoj brazdi, oko donje ivice areole, ispod pazušne jame ili ređe u nivou pupka.

Implantat se plasira u džep koji se isprepariše neposredno pozadi žlezdanog tkiva dojke (tzv. subglandularno) ili ispod pektoralnog mišića (tzv. subpektoralno).

Augmentacija grudi se može uraditi u opštoj ili lokalnoj anesteziji uz prateću intravenoznu analgosedaciju. Pre toga ćete dobiti preoperativnu premedikaciju radi vašeg boljeg konfora.

Kada se operacija dojki završi vi ćete iz operacijone sale biti prebačeni u prostoruju poluintezivne negde gde će dalje biti praćen vaš kompletni monitoring. Nakon nekoliko sati možete otići kući. Ako vaš hirurg proceni možete ostati u bolnici jednu noć.

POSTOPERATIVNI TRETMAN

Dan ili dva nakon hirurškog zahvata vi bi trebalo da se oporavite. Prvo previjanje se radi za jedan ili dva dana. Svo vreme se nosi posebno odelo u obliku brushaltera ili elastični zavoj koji je podpomognut brushalterom. Možete da se tuširate uz konsultaciju sa vašim hirurgom obično nakon tri dana. Ceo oporavak se završava za oko sedam dana dok se konci skidaju oko četrnaestog dana nakon operacije.

Normalnim aktivnostima se možete vratiti nedelju dana nakon operacije grudi, u zavisnosti od posla kojim se bavite. Seksualnu aktivnost treba izbegavati najmanje nedelju dana nakon hirurškog zahvata. Nakon toga morate biti pažljivi i oprezni sa vašim grudima najmanje mesec dana nakon operacije.

KOMPLIKACIJE

Operacija uvećanja dojki ima svoj rizik kao i svaka druga operacija. O subjektu rizika i mogućim komplikacijama najbolje je konsultovati se Prof. dr Milanom Jovanovićem.

Povećanje grudi će učiniti da vaše dojke izgledaju savršeno. Mnoge žene koje su uradile uvećanje grudi izgledaju privlačnije i imaju unutrašnje jako izraženo samopouzdanje.

Dobijeni rezultati augmentacijom su trajni. Međutim graviditet i prirodni proces starenja će eventualno izmeniti veličinu i oblik vaših dojki koji se zapravo javlja kod svih žena i bez augmentacije. U takvim slučajevima moguće je uraditi dodatnu korekciju podizanja grudi.

Nakon operacije vi ćete redovno da se javljate na zakazane kontrole koje će da odredi vaš doktor.

POVEĆANJE GRUDI – CENA

Povećanje dojki (augmentationa mamoplastica) – 2500€

Close Menu