fbpx

Povećanje usana

Povećanje (augmenatcija) usana

POVEĆANJE USANA

Povećanje usana spada pod zahvat estetske hirurgije uz pomoću kojeg se vrši povećanje volumena usana i eventualna izmena njihovog oblika.

Konture, naglašavanje ili korekcija asimetrije usana može se postići pomoću više metoda. Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović preporučuje povećanje usana filerima. Cilj je dobiti što prirodniji oblik usana. Prof. dr M. Jovanović se drži svog principa: „Da ono što radi izgleda fantastično, a da niko ne prepozna da je nešto rađeno“. Tako da je Prof. dr M. Jovanović apsolutni protivnik prenaglašavanja debljine usana, jer usne time gube prirodan oblik.

Na povećanje usana se uglavom odlučuju mlađe osobe koje trenutno nisu zadovoljne volumenom i oblikom ili starije osobe kod kojih je usled procesa starenja došlo do smanjivanja volumena usana i do atrofije tog područja.

Prilikom donošenja same odluke o povećanju usana, veoma je važno uraditi konsultaciju sa svojim estetskim hirurgom kako bi hirurg imao jasnu sliku o tome kakve rezultate želite da postignete, kao i mogućnost ostvarivanja vaših želja. Veoma je važno voditi računa o tome da volumen i oblik usana odgovaraju vašem licu i da se ne postigne efekat veštačkih usana koje će biti predimenzionisane za vaše lice.

KANDIDATI ZA UVEĆANJE USANA

Najbolji kandidati za povećanje usana su osobe sa tankim, asimetričnim usnama. Osobe koje najčešće imaju tanku gornju usnu. Ili osobe sa tankim „pušačkim“ borama oko usana.

Važno je da se pre samo zahvata utvrdi da je pacijent zdrav i da ispunjava uslove za obavljanje povećanja usana. Osobe koje boluju od herpesa, imaju neke ožiljke u toj regiji, probleme sa vezivnim tkivom i zgrušavanjem krvi, ne predstavljaju odgovarajuće kandidate za sprovođenje ovog zahvata.

OPERATIVNA TEHNIKA

Operacija povećanja usana se izvodi u lokalnoj anesteziji u ambulantnim uslovima. Prilikom zahvata povećanja usana se najčešće koriste fileri. Ulepšavanje i modeliranje usana se može uraditi ubrizgavanjem resorptivnim (hijaluronska kiselina) ili neresorptivnim filerima, sopstvenim masnim tkivom (transfer masti), delovima fascije, mišića ili dermisa.

SLIKE PRE I POSLE POVEĆANJA USANA

POSTOPERATIVNI TRETMAN

Oporavak je vrlo brz i traje jedan do dva dana nakon intervencije. Potrebno je stavljati hladne obloge zbog bržeg gubitka otoka.

Nakon dve nedelje će efekat povećanja usana biti potpuno vidljiv, jer je to neko okvirno vreme za koje će se preparat raspodeliti i formirati konačan oblik.

KOMPLIKACIJE

Vrlo retke i manifestuju se blagim otokom usana, ožiljci su nevidljivi.

POVEĆANJE USANA – CENA

  • Ulepšavanje i modeliranje usana (1 ml hijaluron ili fileri) – 200-300€

Kompletan cenovnik usluga plastičnih i estetskih operacija možete pogledati na stranici Cenovnik.​

Podelite ovu stranicu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu