Korekcija kapaka

OPERACIJA GORNJIH I DONJIH OČNIH KAPAKA

 

Operacija kapaka spada u najčešće i najefektivnije operacije u estetskoj hirurgiji. Ovim zahvatom, vrši se korekcija kapaka uz pomoć koje osoba dobija potpuno drugačiji izgled očiju koji je odmoran, svež i mladolik. Starenjem se pojavljuju “vrećice” na kapcima koje mogu dati utisak da je osoba starija nego što u stvari jeste.

Iz naših rezultata se vidi da udubljenje medijalnog kantusa i pojava donje orbitalne brazde je prvi znak starenja orbitalne regije.

U svojoj doktorskoj disertaciji koja je bila rezultat desetogodišnjeg istraživanja Prof. dr Milan Jovanović je dokazao da se prvi znaci starenja u orbitalnoj regiji karakterišu: udubljenjima i ispupčenjima, a tek kasnije opuštenošću kože.

Doktorska disertacija ovog estetskog hirurga je značajna za sve sadašnje i buduće zahvate korekcije kapaka.

Analizom gornje orbitalne regije (gornjih kapaka) dokazao je da postoje dva tipa starenja a analizom donje orbitalne regije (donjih kapaka) utvrdio je da postoji 14 tipova starenja. Nijedna klasifikacija znakova starosti orbitalne regije ne obuhvata različite tipove starenja. Tako da smatramo da je klasifikacija Prof. dr Milana Jovanovića vrlo originalna i jasna kako za razumevanje starenja orbite tako i za postavljenje indikacija i odabira hirurških i nehirurških postupaka u podmlađivanju orbitalne regije odnosno prilikom korekcija očnih kapaka.

Analizom svojih rezultata Prof. dr Milan Jovanović preferira svoj koncept podmlađivanja orbitalne regije koja mora da obuhvati i odredi sledeće:

  1. tip starenja
  2. ne sme se bazirati samo na tradicionalnoj ekscizionoj blefaroplastici koja se više može nazvati blefarektomija
  3. ceo akcenat i plan treba staviti na augmentacionu blefaroplastiku a standardnu ekciziju kože koristiti sekundarno kao pomoćnu metodu
  4. bez augmentacije orbitalne regije nemoguće je dobiti idealne rezultate mladalačkog izgleda orbite.

“ZATEZANJE KAPAKA” – KOREKCIJA KAPAKA

Ukoliko pacijent ima viška kože na kapcima (koji se javlja nakon pojave udubljenja i ispupupčenja) potrebno je odkloniti višak kože.

Zatezanje kapaka (blepharoplastica) se koristi kao samostalna procedura ili udružena sa face liftingom u cilju podmlađivanja lica.

Indikacije za ovu vrstu operacije su: lokalizovana atrofija kože gornjeg ili donjeg kapka koja je istanjena i olabavljena i visi preko ivice kapka, kesice na gornjem ili donjem kapku (blepharohalasis) ili postoji hernijacija orbitalnog masnog jastučeta.

KANDIDATI ZA KOREKCIJU OČNIH KAPAKA

U praksi nije neuobičajno videti znatan procenat pacijenata (oba pola podjednako) između 27 i 40 godina starosti koji se obraćaju radi pomenute hirurške intervencije.

INDIKACIJE

Najčešće indikacije za blefaroplastiku su: suvišak kože na kapcima koja visi, bore oko očiju, nakupine masnih jastušića, bore oko očiju, smanjeno vidno polje usled spuštanja kože na kapcima ili pigmentacija kože.

PREOPERATIVNA PRIPREMA

Preoperativna priprema za korekciju kapaka je ista kao i za face lifting a obuhvata anamnestičke podatke kao i pregled pacijenta i njegovog opšteg stanja.
Pre operacije kapaka treba obuhvatiti anatomsku procenu vaših kapaka i to će obuhvatiti procenu: kože, mišića, masnog tkiva, visinu supratarzalnog prevoja, visinu obrve, orbitalni rub, izbočenost očiju i predhodno postojeću ptozu spuštenost kapka.

TEHNIKA OPERACIJA KAPAKA

Operacija kapaka se izvodi u lokalnoj anesteziji a može i kombinacijom sa neuroleptanalgezijom.

Princip operacije se sastoji u odstranjivanju suviška kože u gornjem i donjem kapku (ili samo gornjem ili donjem), odstranjivanju ili premodeliranju masnih jastučića. Blefaroplastika zahteva veoma precizno i pedantno merenje i planiranje. Jedan milimetar previše ili premalog odstranjivanja može dovesti do lošeg rezultata ili komplikacija.

Rezovi se nalaze na gornjem kapku u visini palpebralnog sulkusa tj. negde 10 mm od ruba trepavice. Na donjem kapku rez se nalazi oko 1 mm od ruba trepavice. Ukoliko se radi transkonjuktivalna blefaroplastika rezovi su smešteni sa unutrašnje strane kapka.

Operacija očnih kapaka traje oko jedan do dva sata. Nakon operacije na oči se stavljaju vrećice ili specijalne naočare sa ledom radi smanjenja otoka. Konci se vade 4 do 5 dana nakon operacije.

KOMPLIKACIJE

Komplikacije kod blefaroplastike su retke a ukoliko se jave najčešće su otoci sa modricama (koje obično nestaju za par dana), infekcija, ektropion ili vidljivi ožiljci.

POSTOPERATIVNI TRETMAN

Par dana nakon operacije korekcije kapaka pacijent se može potpuno vratiti svojim ranijim aktivnostima. Potrebno je mazati kreme protiv ožiljaka.

KOREKCIJA KAPAKA – CENA

Podmlađivanje gornjih očnih kapaka (blepharoplastca superior) – 600€
Podmlađivanje donjih očnih kapaka (blepharoplastica inferior) – 900€

Podelite ovu stranicu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu