fbpx

Ultrazvučna liposukcija

Ultrazvučna liposukcija ili, često zvana ultrasonična lipoplastika (orig. engl. jezik) ali i liposkulptura, lipektomija itd. se vrši na više načina. Tumescentna liposukcija zajedno sa ultrazvučnom liposukcijom drži prva dva mesta od svih ostalih tehnika liposuktivnog zahvata.

Ultrazvučna liposukcijaProcedura ultrazvučne liposukcije

Ultrazvučna liposukcija predstavlja estetski tretman kod koga ultrazvučni talasi visoke frekvencije razaraju masne ćelije u regiji tela u kojoj je stavljena kanila, potom se ovo tkivo uklanja sukcijom. Ultrazvučna liposukcija se obično koristi za regije tela koje je drugim liposuktivnim tretmanima teško pristupiti, kao što su: brada, vrat, obrazi, kolena, zglobovi itd. Ultrazvučna liposukcija obično služi kao dodatak tumescentnoj liposukciji sa ciljem što boljeg oblikovanja tela. Ultrazvučni talasi se puštaju kroz kanilu (operativni pribor sličan igli samo većih proporcija) koja na principu vakum isisavanja izvlači masno tkivo

Ultrazvučnom liposukcijom se ,,tope“ masne naslage i time se pretvaraju u tečnu mast odnosno tečnost koju je potom lako odstraniti. Često hirurg može da koristi tumescentnu tečnost koja će još više pomoći da se masne ćelije razore i isisaju napolje.

Postoji više benefita vezanih za ultrazvučnu liposukciju. Naime, ovaj tretman je posebno pogodan za delove tela koji su teže dostupni i kod kojih je masno tkivo zbijenije nego kod, na primer abdomena. Baš zbog toga se ultrazvučna liposukcija i abdominoplastika koriste zajedno sa ciljem otklanjanja viška viseće kože. Osim pomenutog, pri procesu ultrazvučne liposukcije, moguće je istovremeno razarati masne ćelije i isisavati novonastalu tečnost, ovim se bolja dosta efikasniji zahvat.

Rizičnost ultrazvučne liposukcije?

Liposukcija, generalno se ne smatra izrazito invazivnim zahvatom. Rizici po zdravlje postoje, ali oni nisu fatalni i zavise od stručnosti hirurga i ponašanja pacijenta nakon operacije. Ultrazvučna liposukcija stvara toplotu i stoga postoji rizik od opekotina, plikova i ožiljaka. Osim toga, postoji i drugi potencijalni problem, a to je tzv. seroma koja nastaje kada telo pokušava da popuni prazninu nastalu nakon odstranjivanja masnog tkiva. Ova tečnost se kontinuirano uklanja špricem ili drenažom dokle god rana ne zaraste u potpunosti. Oticanje i blagi nelagodni bol su prirodne pojave nakon liposukcije bilo kog tipa, i to ne treba da vas brine.

Međutim, ukoliko se opredelite za hirurga koji ima višegodišnje iskustvo i koji skoro svakodnevno radi ovakve estetske zahvate i operacije, ne treba da brinete ni za prethodne faktore rizika.

Close Menu