Sekundarna rinoplastika

Sekundarna rinoplastika - proceduraSekundarna rinoplastika ili ponovna operacija nosa se sprovodi u cilju korekcije nezadovoljavajućih rezultata prethodne ili prethodnih operacije. Rinoplastika u rukama iskusnog hirurga i korišćenjem adekvatnim metoda, uglavnom daje izvanredne rezultate, međutim, u manjem broju slučajeva, izgled nosa nakon primarne rinoplastike može biti unapređen dodatnom operacijom. Razlozi za sekundarnu rinoplastiku su neadekvatan estetski rezultat.

Cilj: Uspostavljanje estetski poželjnih proporcija nosa, a koji nisu postignuti prethodnom operacijom.

Operativna tehnika: Uglavnom se svodi otvorenu metode korektivne rinoplastike. Treba imati u vidu da je prilikom sekundarne rinoplastike neophodan dobar pristup i analiza nosa od samog hiruga. Kod sekundarne rimoplastike se koristi spektar metoda od redukcije do augmentacije nosa koristeći odgovarajući prirodni materijal od hrskavice do silikonskih implanata- Potrebno je nadoknaditi I redukovati tkivo koji je uglavnom prilikom prve operacije već u značajnoj meri iskorišćen. Ponekad je potrebno uzeti hrskavicu sa ušne školjke ili pak rebarnu hrskavicu, kako bi se nedostatak nadomestio. Sve ovo čini ponovnu operaciju nosa kompleksnijom, što zahteva iskusnog hirurga, koji ima prethodno iskustvo iz oblasti rinoplastike.

Kao i kod primarne rinoplastike, pacijentu se postavljaju tamponi, koji se obično uklanjaju od drugog do sedmog postoperativnog dana, kao i imobilizaciona maska koja se uklanja sedmog dana do desetog dana. Svakako se savetuje pošteda od težih fizičkih aktivnosti, kako bi se izbeglo nepotrebno formiranje otoka i podliva.

Close Menu