Rekonstrukcija dojke

Kod svih žena kod kojih je urađena mastektomija tj. otklanje dojke usled lečenja od karcinoma postoji mogućnost za rekonstrukciju.

Šta je rekonstrukcija dojke?

Rekonstrukcija dojke ima za cilj da ponovo izgradi novu dojku, bilo u potpunosti ili delimično, kako bi odgovarala normalnim dojkama u obliku i veličini. Takođe ima za cilj da poboljša imidž vašeg tela i samopouzdanja, pomažući proces oporavka na fizičkom, emocionalnom i psihološkom nivou.

Prema mnogim Nacionalnim vodićima, svim ženama treba ponuditi mogućnost rekonstrukcije dojki. Postojeći dokazi ukazuju na to da rekonstrukcija dojke, bilo u isto vrijeme ili nakon liječenja raka, ni na koji način ne povećava šanse za ponavljanje raka.

Postoji nekoliko hirurških načina rekonstrukcije dojke, neke relativno jednostavne, neke prilično komplikovane. Neophodno je da vaš plastični hirurg  proceni i obaveste vas o tehnici koja bi za vas bila najbolja.

Kako raste svest o opsegu izbora rekonstrukcije dojki, sve je veća potražnja za njima: kao rezultat toga, plastični hirurzi postali su sastavni deo timova koji tretiraju žene sa rakom dojke

Šta uzrokuje rak dojke?

Lečenje raka dojke se zasniva na eliminaciji malignih ćelija, bilo putem hirurškog uklanjanja ili radioterapijom i / ili hemoterapijom.

Vrsta tretmana koji će vam se ponuditi zavisi od tačnog tipa raka dojke koji žena ima i da li ima maetastaza ili ne.

Šta je mastektomija?

To je hirurško uklanjanje celokupne dojke. Oko 40% žena kojima je dijagnostikovan rak dojke zahtevaju ili žele da se podvrgnu mastektomiji.

Dojka se nalaze između kože grudnog koša i mišića grudnog koša, a sastoje se od mlečnih kanala, žlezda, masti i nekog vezivnog tkiva koje drže sve ove komponente zajedno. Žlezde proizvode mleko, koje prolazi kroz kanale do bradavice.

Kako je bradavica povezana sa celom dojkom, a rak može zahvatiti kanale, bradavica se obično mora ukloniti kao deo operacije mastektomije.

Mastektomija je još uvijek najbolji tretman za žene s određenim vrstama raka dojke. Vaš hirurg onkolog će o tome razgovarati sa vama, ali se generalno preporučuje mastektomija ako je:

 • Rak je prisutan u dva ili više područja dojke
 • Dojke su tretirane u prošlosti radioterapijom
 • Veliki tumor se nalazi u maloj dojci
 • Tumor se vjerovatno ponavlja.

Kada otkriju rak unutar jedne dojke, mnoge žene preferiraju da se ta cela dojka, ili čak obje dojke, uklone kako bi se smanjio rizik od dobijanja drugog raka dojke u budućnosti.

Koji je moj sledeći korak?

Ponekad postoji samo jedna vrsta procedure koja se može preporučiti, ali obično imate više izbora. Ovo zavisi od toga koliko kože i volumena dojke treba zameniti nakon što se karcinom ukloni i koliko slobodnog tkiva je dostupno u različitim delovima tela koje se mogu uzeti. Drugi faktori se takođe uzimaju u obzir, kao što su:

 • Vaša fizionomija tela
 • Preferencije u smislu rizika, ishoda i ožiljaka
 • Svaki mogući uticaj sa drugim tretmanima koji vam mogu zatrebati

Drugo važno pitanje je da li se vaša druga dojka može uskladiti kao što je ona ili da li bi bilo bolje da je prilagodite, možda tako što ćete je podići ili smanjiti. Sve ove stvari će biti uzete u obzir od strane plastičnog hirurga pre nego što se donese odluka o tome koje opcije su dostupne za vas.

U tehnike za rekonstrukciju dojke spadaju u dve glavne grupe:

 • Tehnike koje koriste implante kako bi se ponovo stvorio volumen nedostajuće dojke
 • Tehnike koje koriste okolno tkivo tj. režnjeve za nadoknadu volumena dojke. Tkiva se obično uzimaju iz stomaka ili leđa, ali ponekad i zadnjice ili butina.

Rekonstrukcija korišćenjem samo implantima

Ako se vaše dojke rekonstruišu koristeći implantat, silikonska proteza se ubacuje ispod kože i mišića grudi kako bi se zamenio volumen tkiva dojke koji je uklonjen u vreme mastektomije. Ovo je prilično jednostavna operacija koja ne uključuje ožiljke na vašem tielu. Implantat će biti veoma sličan onom koji se koristi u estetskoj hirurgiji. Ponekad se može koristiti implantat koji se naziva “ekspander-proteza”, koji može prilagoditi volumen injekcijama fiziološkog rastvora.

Rekonstrukcija dojke koristeći tkivo sa leđa (latisimus dorsi režanj) sa ili bez implantata

Jedna vrsta operacije za rekonstrukciju dojki koristi latissimus dorsi mišić sa leđa zajedno sa okolnom kožom. Ovaj mišić ima dobar dotok krvi iz krvnih sudova koji izlaze iz pazuha što ga čini izuzetno korisnim za rekonstrukciju dojki.

U ovoj proceduri, mišić se prebacuje sa leđa u područje dojke tako što ga okreće oko grudnog koša.

Mnogim ženama će takođe biti potreban implantat kako bi dodatno dopunili volumen dojke, ali ponekad je moguće uključiti dovoljno masnoga tkiva sa leđa zajedno sa okolnom kožom nadoknađujući volumen bez potrebe za implantom. To se naziva autologna rekonstrukcija latissimus dorsi. Ova procedura je veća operacija nego upotreba samog implantata, ali obično će dati prirodniji rezultat, posebno ako implantat nije potreban.

Tkivo koje se uzima sa stomaka

Koža i masno tkivo sa donjeg dela stomaka su često idealno tkivo za rekonstrukciju dojke, jer se velika količina kože i volumena može zameniti kako bi se postigao prirodan izgled i osjećaj. Uklanjanje viška kože i masti često može biti korisno za zatezanje donjeg dela stomaka.

Danas se koriste i slobodni režnjevi tj. u rekonstrukcija dojki slobodnim režanjevima gde se koža sa okolnim masnim tkivom i ponekad mišićem sa jednog dela tela se prenose da bi se napravila nova dojka.  Postoji nekoliko vrsta slobodnog režnja abdomena u zavisnosti od toga koji se krvni sudovi koriste i vrste tkiva.

Ako se odlučite za rekonstrukciju dojke, normalno je da su često potrebne dodatne procedure.

Cilj takvih dodatnih korekcija je da se se još bolje poboljša veličina i oblik dojke. To su obično manje operacije od prve. Različite dodatne korekcije mogu da se vrše i uključuju:

 • Ubacivanje ili zamenu implantata dojke da bi se poboljšao oblik ili veličina
 • Smanjenje ili preoblikovanje vaše suprotne dojke kako bi odgovarala rekonstruisanoj dojci
 • Smanjenje veličine ili preoblikovanje rekonstrukcije režnja
 • Dodavanje masti rekonstruisane dojke koristeći graft masti ili lipomodeliranje

Lipomodeliranje i lipofiling

Lipomodeliranje je relativno nova tehnika u kojoj se masnoća uklanja liposukcijom, prečišćava, a zatim prenosi na drugo područje sa specijalnom kanilama kako bi se dodao volumen i time povećala veličina i poboljšao oblik i profil dojke. Pokazalo se da je posebno korisna kao dopuna rekonstrukciji dojki:

 • Masnoća se uzima iz područja gdje ima mnogo, kao što su bokovi ili trbuh.
 • Može se koristiti ili za povećanje veličine prethodne rekonstrukcije ili za modeliranje i oblikovanje konture dojke.
 • To je relativno neinvazivna procedura i može se obaviti samostalno ili istovremeno sa drugim procedurama.
 • Može se koristiti lokalna ili opšta anestezija u zavisnosti od veličine površine koja se tretira
 • Lipomodeliranje može biti potrebno ponoviti ako prvi tretman ne ispravi problem.

Ponekad se ove operacije kombinuju sa rekonstrukcijom bradavica.

Rekonstrukcija bradavica

Rekonstrukcija dojke je nezamisliva bez rekonstrukcije bradavice. Rekonstrukcija bradavica se obično obavlja u kasnijoj fazi nakon rekonstrukcije dojke.

Razlog za čekanje je da bi se rekonstruisana dojke slegnula i dobila konačnu formu. To omogućava preciznije postavljanje bradavice u odnosu na suprotnu prirodnu dojku. Ako imate bilo kakvu radioterapiju ili hemoterapiju, tada će plastični hirurg obično da sačeka najmanje tri meseca od trenutka završetka terapije da bi započeo rekonstrukcije bradavica.

Ako se odlučite za rekonstrukciju bradavica, važno je da budete realni o tome šta operacija može ponuditi. To će vratiti izgled, ali ne i osećaj bradavice. Rekonstruisana bradavica se takođe može malo poravnati u određenom vremenskom periodu.

OSTALA PITANJA I VIŠE INFORMACIJA

Da li odlučujem koji tip rekonstrukcije dojke ću imati ili je to do mog hirurga?

Nisu svi tipovi rekonstrukcije prikladni za svakoga, a za svaku od njih postoje prednosti i mane. Vi i vaš plastični-estetski hirurg biste trebali zajedno odlučiti šta bi bilo najbolje za vas i koji su vaši izbori. Trebalo bi vam ponuditi sve opcije koje bi vam mogle biti dostupne.

Šta je uključeno u rekonstrukciju dojke?

To će zavisiti od vrste rekonstrukcije koju odaberete i od toga da li se ona provodi u isto vreme kada i operacija raka. Većina žena će imati jednu veliku operaciju, ali će onda moći da odluče da imaju rekonstrukciju bradavica kasnije, i sasvim je uobičajeno da je potrebno manje prilagođavanje novim dojkama kada se sve smiri.

S kim mogu razgovarati, dobiti više informacija o tome što mi je dostupno?

Vaš plastični hirurg će vam dati savet o tome šta je lokalno dostupno za vas, ali možda će vam biti od pomoći i da razgovarate sa plastičnim hirurgom o nekim komplikovanim tehnikama. Ako u klinici za dojke nema plastičnog hirurga onda možete tražiti da vas  upute na jednu od njih.

Na koje faktore moram da razmišljam kada donosim odluku o vrsti rekonstrukcije?

Prva stvar koju treba da odlučite je da li želite uopšte rekonstrukciju i ako jeste da li biste je želeli u isto vreme kada i vaša operacija raka (“primarna rekonstrukcija”) ili kasnije (“odložena tj. sekundarna rekonstrukcija”).

Takođe treba da razmotrite da li biste bili zadovoljni rekonstrukcijom koja koristi implantat za dojke ili ako biste to radije izbegli, čak i ako to znači imati veću operaciju. Druga razmatranja uključuju vašu spremnost da imate ožiljak negde drugde na vašem telu i da li biste bili spremni da radite i na drugoj dojci kako bi vam pomogli da se bolje uskladite s vašom rekonstrukcijom. Možda će vam biti korisno da zapišete svoju ličnu listu razloga, kako bi vam pomogli da o tome razgovarate sa porodicom, prijateljima i vašim hirurgom.

Koliko dugo traje period oporavka nakon rekonstrukcije dojke?

To će u velikoj meri zavisiti od vrste rekonstrukcije koju imate, koliko ste sposobni i šta vam je potrebno da uradite, ali može biti najmanje dve do šest nedelja za opsežnije tehnike. Vaš hirurg može da vas posavetuje kada izaberete opciju rekonstrukcije.

Ako imam implant kao deo svoje rekonstrukcije, da li ću morati da ga zamenim?

Uobičajeni savet je da će se implantat verovatno morati zameniti u nekom trenutku, ali koliko je teško predvideti. Neki proizvođači kažu da bi sam implant trebao trajati celoga života, ali postoje i drugi razlozi zbog kojih bi se implant mogao promeniti.

Close Menu