Smanjenje i podizanje dojki (redukciona mamoplastika)

PODIZANJE I SMANJIVANJE GRUDI

Pacijentkinje koje imaju velike, teške i opuštene ili samo opuštene dojke imaju veliko psihofizičko opterećenje. Ovaj problem se rešava hirurški redukcijom i suspenzijom dojki.

Podizanje grudi je zahvat estetske hirurgijeuz pomoć kog se grudi pozicioniraju na određenu visinu koja predstavlja prirodno stanje dojki pre nego što su postale opuštene. Uglavnom se podizanje i smanjivanje grudi radi zajedno, pošto je veoma česta situacija da su prevelike grudi upravo i razlog njihovog opuštanja.

KANDIDATI ZA SMANJIVANJE GRUDI

Kandidatkinje za smanjivanje i podizanje grudi pored jake želje, moraju da imaju i grudi koje su prevelike u odnosu na svoje telo, teške i viseće grudi koje izazivaju bol u predelu vrata i leđa, a zbog svoje težine izazivaju iritaciju kože ispod dojki. Bradavice moraju da budu ispod inframamarne brazde. Pacijentkinje koje imaju manje od 18 godina i koje planiraju da rađaju nisu dobri kandidati za operaciju grudi.

PREOPERATIVNA PROCENA

Priprema pacijentkinje za smanjenje ili podizanje grudi počinje obično na prvom pregledu. Saglasnost pacijentkinje je prvi korak u pripremi pacijenta za operaciju. Vrlo je važno da se stvori poverenje između pacijenta i doktora. Hirurg obaveštava pacijenta o tome šta će sve biti obuhvaćeno operacijom, šta će se sve preduzeti da bi se izvela operacija. U toku inicijalnog pregleda hirurg će najverovatnije od vas taržiti da gledate u ogledalo i pokažete tačno kakvu bi promenu voleli da uradite na vašim grudima.

Na pregledu ćete dati anamnestičke podatke o bolestima ili operativnim zahvatima koje ste ranije imali, alergije na lekove, dijabetes, hipertenzija, anemija, hronične infekcije. Treba prestati da se puši pre operacije kao I uzimanje Aspirina, vitamina C, i drugih antiinflamatornih lekova. Moraju se dati podaci o eventualnim tumorima ili rađenim biopsijama na dojci ili bližoj porodici. Ukoliko postoji pozitivna porodična anamneza treba uraditi preoperativnu mamografiju dojki. Hirurgu treba dati I podatak i da li vaše grudi menjaju oblik kod smanjivanja ili povećanja vaše težine. Vrlo je važno da se da kompletna informacija.

Nakon toga se radi pregled, mereći veličinu i oblik dojki kao i položaj bradavice i areole.

OPERATIVNA TEHNIKA

Postoji veliki broj operativnih tehnika, a primenjuju se u zavisnosti od veličine, oblika, želje pacijentkinje i iskustva samog hirurga. Tehnike se dele po različitim kriterijumima, a za pacijentkinju su najvažniji oblik grudi i ožiljci. Što se tiče ožiljaka oni mogu biti samo oko areole, mogu biti vertikalni i u obliku slova T. Ukoliko ptoza nije mnogo izražena postoje I tehnike bez rezova kombinacijom liposukcije i suspenzijom specijalnim koncima ili APTOS nitima. U zavisnosti od vrste tehnike operacija smanjenja grudi traje od 2 do 3 sata i obavlja se u opštoj anesteziji.

POSTOPERATIVNI TRETMAN SMANJENJA I PODIZANJA GRUDI

U bolnici se ostaje jednu noć. Dan nakon operacije bićete podstaknuti da ustajete iz kreveta u kratkim intervalima. Naprezanje, dizanje i savijanje moraju se izbegavati. Nakon operacije stavljaju se aspiracioni drenovi koji ostaju nekoliko dana. Nakon 10 do 14 dana skidaju se konci. Postoperativno treba nositi grudnjak a ožiljke koji su u početku crveni tretirati još godinu dana nakon operacije.

KOMPLIKACIJE

Komplikacije podizanja i smanjenja grudi su dosta retke a najčešće su hematom, prolazni poremećaj osetljivosti bradavice i kasinije komplikacije vidljivi ožiljci.

SMANJIVANJE I PODIZANJE GRUDI – CENA

Smanjenje dojki (reductiona mamoplastika i ptoza) – 2500-3000€

Close Menu