Labioplastika

Termin labiaplastika se odnosi na proceduru koja smanjuje dužinu malih usana. To je najčešće sprovedena procedura podmlađivanja vagine i može da ublaži simptome opterećenja koje žene doživljavaju od hipertrofičnih labia.

Razlozi za zbog kojih pacijentkinje žele labiaplastiju

Žene se odlučuju za operaciju iz raznih razloga, najčešći razlozi su estetski i asociacija i izgled hipertrofičnih usni na muški polni organ kada je pacijentkinja u stojećem položaju, zatim bol zbog uvijanja i povlačenja usana pri vožnji bicikla ili tokom odnosa, ocećaj lebdenja prilikom plivanja, svrbež, iritacije i samoopterećenje.

Koji je cilj labiaplastike?

Cilj procedure je smanjiti i redukovati male usne tako da ne vise iznad velikih usana. Labiaplastika se može izvesti da bi se smanjila asimetrija kada je jedna duža od druge, ili, češće, da se smanji dužina obe labije tako da se stidne usne više ne uvijaju, vuku ili ispadaju iz kupaćih kostima.

Genetika, trudnoća i prirodni proces starenja mogu uticati na oblik i izgled ženske intimne anatomije. Izdužene unutarnje ili vanjske stidne usne ponekad mogu uzrokovati bol ili nelagodnost prilikom vežbanja, tokom odnosa ili čak i kada jednostavno nose tanku odeću. Labijalni izgled takođe može uzrokovati da se neke žene osećaju opterećenim što utičuće na njihovu svest I opterećenje kod seksualnog odnosa i komunikacije.

Operativne tehnike labioplastike

Labioplastika je hirurška procedura koja smanjuje povećane usne da bi se postigao glatkiji, udobniji izgled i povećalo samopouzdanje žene. Postoje dva uobičajena pristupa u hirurgiji labioplastike:

  1. tehnika trimovanja i 2. tehnika klinaste ekscizije.

Tehnika trimovanja ostaje najčešće korišćena hirurška metoda za izvođenje labiaplastike. Ovaj pristup podrazumeva stvaranje reza koji uklanja spoljnu ivicu unutrašnjih usana, čineći unutrašnje stidne usne i spoljašnjim usnama (ili blago povučenim).

Jedna od prednosti ove tehnike labiaplastike je da se uklanja prirodno najmračniji deo usana. Za mnoge žene, uklanjanje tamnije ivice je jedan od kozmetičkih razloga zašto se odlučuju za labiaplastiku.

Najčešći problem sa labiaplastikom trimovanjem je neravnomeran prelaz na deo klitorisa gde se susreću dve “ukrštene” strane kožnog nabora

Tehnika klinaste ekscizije je novija alternativa labiaplastike. Koristeći ovu metodu, vaš plastični hirurg uklanja V-oblik “klin” kožno-mukoznog nabora sa obe strane usana, a zatim zajedno ušiva preostale ivice.

Iako tehnika klinaste ekscizije izbegava problem glatkog prelaska u klitoralnu zonu kožnog nabora, ona najčešće ostavlja najtamnije delove stidnih usana netaknutim, što može biti nepoželjno za neke žene.

Kako odlučiti koja je prava tehnika labioplastike za vas

Najbolji način da utvrdite koji hirurški pristup vam može najviše pomoći je da jasno predstavite svoje ciljeve sa svojim plastičnim hirurgom i da radite zajedno da odaberete opciju koja će najbolje zadovoljiti vaše individualne potrebe.

Zapamtite, takođe, da labiaplastika može da uključi smanjenje spoljašnjih (majora) stidnih usana, unutrašnjih (minora) usana ili oba, u zavisnosti od vaše prirodne anatomije, kao i od ukupnih ciljeva. Budući da postoji toliko različitih mogućih varijabli, otvorena diskusija sa plastičnim hirurgom je neophodna kako bi se osigurali lepi, prirodni rezultati.

Cena labioplastike?

Prosečna cena Labioplastike kod nas je od 500 EURa, dok je prema 2017 statističkim podacima iz Američkog društva plastičnih hirurga u Americi cena $ 2.984.

Anestezija za labioplastiku

Labioplastika je postupak koji se može obaviti ili pod lokalnom anestezijom uz oralnu sedaciju ili pod opštom anestezijom.

Koji su rizici od labioplastike?

Rizici povezani sa labiaplastikom uključuju one kod većine hirurških procedura, uključujući krvarenje, hematom i infekciju. Najčešća komplikacija je prekomerna resekcija. Dok neke žene žele agresivnu redukciju, to može dovesti do hronične suvoće, ožiljaka na ili blizu vaginalnog otvora i bola tokom odnosa. Problemi sa zarastanjem se češće javljaju kod klinaste ekscizije

Oporavak od laboplastike

Većina pacijenata uzima nedelju odmora I 7 dana osustvuju sa posla. Za to vreme se pacijentkinja normal tušira i pere ranu preko konaca dečijim sapunom nekoliko puta u toku dana.

Pacijentkinje mogu da nastave sa nošenjem tampona ili da imaju odnos nakon četiri do šest nedelja. Trimovana labioplastika obično omogućava brži oporavak.

Koji su rezultati labioplastike?

Labioplastika obično rezultira kraćim stidnim usnama koje se više ne spuštaju ispod nivoa malih stidnih usana. Prema višestrukim studijama, labioplastika je povezana sa visokom stopom zadovoljnih pacijentkinja od preko 90 procenata.

Podelite ovu stranicu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu