fbpx

Veće grudi – veće samopouzdanje

Povećanje i korekcija grudi vraća samopouzdanje i poboljšava kvalitet života

 

Psiholozi kažu da samopouzdanje predstavlja ravnotežu naših sposobnosti, znanja i karaktera, sa spoljnim svetom. Drugim rečima, samopouzdanje je prihvatanje sebe u sebi i sveta koji nas okružuje. Engleski književnik Semjuel Džonson opisao je to još slikovitije: „Samopouzdanje je prvi uslov za velike poduhvate”.

 

Grudi kao stub samopouzdanja

Izgubljeno ili oslabljeno samopouzdanje često pokušavamo da povratimo poboljšanjem fizičkog izgleda. Naime, nezadovoljstvo fizičkim izgledom nikada ne treba zanemarivati i potiskivati jer ono može da stvori komplekse sa kojima je kasnije veoma teško izaći na kraj. Kod žena, oblik i veličina grudi, uz adekvatnu kilažu i raspored masnog tkiva, predstavlja najčešći izvor frustracija.

Neproporcionalno male grudi mogu se javiti kao posledica različitih stanja. Dojke mogu biti urođeno male i/ili asimetrične, a mogu se značajno smanjiti i izgubiti tonus i lep oblik posle trudnoće i dojenja, odnosno tokom godina kada dolazi do opuštanje i „pražnjenje” kao posledice starenja ili zbog urođenih ili stečenih anomalija grudnog koša i kičmenog stuba. Drugi problem predstavlja izražena asimetrija, odnosno nejednaka veličina i/ili položaj dojki koji remeti sklad figure tela.

Kako podići samopouzdanje? Najefikasniji način svakako je direktno rešavanje osnovnog problema – estetsko povećanje grudi.

 

Kako vratiti samopouzdanje

Retke su osobe koje su savršeno zadovoljne izgledom svojih grudi. Ali ovo nezadovoljstvo ponekad može da ima izrazito negativne rezultate po žensko zdravlje i osećaj zadovoljstva. Evo kako izgled grudi može da utiču na psihičko zdravlje:

  • Nezadovoljstvo veličinom grudi utiče na pojavu depresivnosti i nezadovoljstva (istraživanja potvrđuju da do 70% žena nije zadovoljno veličinom svojim grudi)
  • Može se razviti telesna dismorfija (subjektivni osećaj neadekvatnosti zbog nametnutih stereotipa)
  • Grudi utiču na pojavu nesigurnosti u adolescenciji
  • Oblik i veličina grudi može da dovede do niskog samopoštovanja
  • Detektovan je i povećan rizik od suicida kod osoba nezadovoljnih svojim grudima

Velika većina pacijentkinja posle povećanja grudi silikonima i drugim implantima ili povećanja grudi masnim tkivom potvrđuje da je upravo ova estetska procedura dovela do toga da se osećaju ženstvenije, lepše i zadovoljnije. Nekada i mala promena, recimo korekcija asimetrije grudi, može drastično da promeni negativan stav prema svom telu i učvrsti samopouzdanje. U poznijim godinama treba se odlučiti za podizanje grudi, čime se rešava pojava opuštenih, usahlih i oronulih grudi. Problem grudnih implanata u poznim godinama danas se rešava izborom modernih silikonskih proteza koje su otpornije na oštećenja.

Željena veličina i oblik grudi doprinosi boljem raspoloženju
Lepo oblikovane grudi ne moraju biti samo plod mašte

 

Uobičajen razlog za korekciju izgleda dojki predstavljaju promene koje na grudima nastaju posle dojenja i porođaja. U tom slučaju čest je problem nedostatak volumena uz istovremeno opuštanje grudi zbog čega nastaju neskladne konture. Tada se obično istovremeno vrše podizanje i uvećanje dojki implantima. Znajući zašto je bitan sklad grudi, estetski hirurzi ovim putem postižu i izbalansiran izgled čitave figure tela, stvaranjem sklada između kukova i prsa.

Važna „posledica“ korekcije oblika i veličine grudi ogleda se u pojačanoj motivaciji za usvajanje zdravih životnih navika pomoću kojih se država skladan i prirodan izgled tela. Ovde je bitno naglasiti i to da volumen grudnih implantata nije u direktnoj vezi sa nivoom samopouzdanja, niti isti direktno utiče na zadovoljstvo pacijentkinje. Pri povećanju grudi daleko je važnije odlučiti se za idealne proporcije.

 

Procedura povećanja grudi: ugradnja silikona

Povećanje grudi je jedna od najčešćih estetskih operacija kod nas i u svetu i izvodi se gotovo rutinski (samo u Americi svake godine više od 300.000 žena se odluči za neku od metoda povećanja grudi). Estetska hirurgija u ovom slučaju više nije puko pomodarstvo već pravo rešenje stvarnih problema. Inače, uvećanje grudi se odnosi na konturisanje, pozicioniranje, zatezanje i ubacivanje bilo implantata, bilo sopstvenog masnog tkiva. Tako se postiže željeni volumen, jedrinu, mladolikost i, naravno, veličina dojki.

Silikoni u grudima obezbeđuju adekvatnu veličinu i oblik dojki
Silikonski implanti dojkama vraćaju mladalački oblik i volumen

 

Sama intervencija ugradnje silikona ne traje dugo i radi se u opštoj, ređe u lokalnoj anesteziji i pacijentkinje jednu noć ostaju u bolnici, a nakon toga odlaze kući. Normalnim poslovnim aktivnostima možete da se vratite već nakon nedelju dana, u zavisnosti od posla kojim se bavite, dok se konci skidaju oko dve nedelje nakon operacije. Postoperativni bol traje najviše dve nedelje, a već nakon dva meseca rezultati dolaze do punog izražaja (pročitajte kako smanjiti bol nakon ugradnje silikona).

Komplikacije povećanja grudi su, kao i kod svih hirurških intervencija, moguće, ali iskustvo potvrđuje da kada intervenciju sprovodi najbolji stručni kadar, korišćenjem najkvalitetnijih materijala i opreme, mogućnost nastanka komplikacija svedena na apsolutni minimum. Ako vas brine, bezbednost samih implantata, kroz dugogodišnju praksu i naučna istraživanja dokazano je da je odgovor na pitanje da li su silikoni opasni nedvosmisleno odričan.

Kao i kod svake druge procedure, i u slučaju povećanja grudi važno je da pacijentkinje imaju realistična očekivanja kada je u pitanju želja za prirodnim izgledom. Relativno često se dešava da neke osobe preteruju u svojoj želji da izgledaju lepo i insistiraju na ugradnji neproporcionalno  velikih implantata, što u najvećem broju slučajeva nije u najboljem interesu, ni u estetskom ni u zdravstvenom smislu. Detaljan i otvoren razgovor sa hirurgom i dobro međusobno razumevanje je najvažniji korak na putu ka trajnom zadovoljstvu sopstvenim izgledom.

 

Ostale procedure: lipofiling i kombinovano povećanje i podizanje dojki

Povećanje grudi se može vršiti i drugim metodama, odnosno bez upotrebe implanata. Umesto silikonskih implantata u nekim slučajevima se pribegava povećanju grudi masnim tkivom, a procedura koja se pri tome koristi zove se lipofiling ili transfer masti (fat transfer) i sastoji se iz dva osnovna koraka: liposukcije viška masnog tkiva sa pogodne regije i ubrizgavanje obrađenog filera (sopstvenog tkiva u ovom slučaju) u tkivo grudi. Kao minimalno invazivna procedura koja koristi sopstveno tkivo pacijenta, ova intervencija ima i manje komplikacija.

Nakon konsultacija sa hirurgom, možda ćete shvatiti i da vašim grudima nije neophodno uvećanje, već da svoj problem možete rešiti na drugi način, recimo mastopeksijom, odnosno oblikovanjem grudi bez upotrebe implantata. Ova procedura ne menja bitno veličinu dojki, ali oronulim grudima vraća mladalački oblik i čvrstoću. Jedna od mogućnosti je i kombinovano podizanje i uvećanje dojki implantima.

Pre i posle procedure uvećanja dojki
Drastično poboljšanje: pre i posle povećanja i oblikovanje grudi

 

Uz svest o tome da je „manje nekad više“ savetujemo vam da se prvo konsultujete sa stručnim hirurgom koji ima dovoljno iskustva i istančan osećaj da može da vam preporuči veličinu koja će biti u skladu sa vašim telom, vodeći računa o prikladnosti grudnog implanta anatomiji tela. Sa kakvim utiscima pacijenti napuštaju našu Kliniku za plastičnu i estetsku hirurgiju u Beogradu, pročitajte na stranici koja prenosi iskustva klijenata.

 

Istraživanja potvrđuju rezultate iz prakse

Brojna istraživanja potvrđuju efikasnost estetskih operacija i njihov uticaj na poboljšanje životnog stila, vraćanje samopouzdanja i pozitivan pogled na svet. Rezultati ovih studija pokazali su se da su pacijentkinje koje su se podvrgle estetskim zahvatima u većem broju pitanja i odgovora pokazale pozitivan stav o životu. Žene sa implantima su bile prevashodno zadovoljne svojim izgledom i imale su pozitivne stavove u vezi sa svakodnevnim životom.

Konkretno, u studiji objavljenoj u časopisu „Plastic And Reconstructive Surgery“, koju je objavio dr Erik Svanson, član Američkog društva plastičnih hirurga, navodi se sledeće: „Na pitanje o psihološkim efektima, 92 odsto žena je prijavilo poboljšano samopoštovanje nakon povećanja grudi i 64 procenta je prijavilo poboljšan kvalitet života.“

Motivacija kod pacijentkinja koje su prezadovoljne nakon povećanja grudi, još više eskalira u smislu opšteg zadovoljstva i usvajanja zdravijih životnih navika pomoću kojih će dalje da održavaju dobar i prirodan izgled svog tela. Često se desi da žene koje su radile augmentaciju grudi, ostave cigarete i nastave da se bave sportom, imaju izbalansiranu ishranu i održavaju željenu težinu i estetsku funkcionalnost tela.

MOGU VAS ZANIMATI I SLEDEĆE TEME:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu