fbpx

Najčešća pitanja i odgovori o povećanju grudi

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Razgovor sa hirurgom otklanja sve dileme i nedoumice o uvećanju dojki

Senzualni dekolte koga krase lepo oblikovane grudi na samom je vrhu liste želja svake žene. Zato ne čudi to što je povećanje (augmentacija) grudi najtraženija estetska procedura u Srbiji i na svetu. Razlog zbog koga se sve više dama odlučuje za povećanje i/ili podizanje grudi leži u činjenici da je ova procedura jedna od najbezbednijih i najkomfornijih intervencija koja u kratkom ruku rešava krupan estetski problem.

Ugradnja silikona i druge metode povećanja grudi sa sobom nose neka važna pitanja i odgovori koje hirurg pruža mogu rešiti eventualne dileme i nedoumice i dati dobre smernice tokom pripreme za uvećanje dojki. Šta o samoj proceduri, implantatima, oporavku i drugim najčešćim pitanjima o povećanju grudi kaže naš hirurg, iskusni specijalista iz oblasti plastične i estetske hirurgije, pročitajte u nastavku teksta.

 

Sadržaj

Lista najčešćih pitanja i odgovora

Prikupili smo za vas na jednom mestu pitanja i odgovore o uvećanju dojki koja se često mogu čuti u ordinaciji plastičnog hirurga.

1. Zbog čega se žene odlučuju za povećanje grudi?

Žene najčešće žele da povećaju grudi zato što smatraju da su one premale, zbog toga što su dojke vremenom promenile oblik i spustile se ili iz nekog drugog razloga osećaju diskomfor u vezi sa svojim grudima. To se radi u cilju poboljšanja kvaliteta života i većeg samopouzdanja. Jedini pogrešan motiv za uvećanje grudi je da to radite zbog drugih ljudi, a ne zbog sebe.

 

2. Šta se postiže operacijom uvećanja grudi?

Cilj operacije povećanja grudi su lepo i skladno oblikovane dojke koje će imati prirodan oblik i biti simetrične, bez vidljivih ožiljaka i tragova proteze i sa veličinom koja je u skladu sa proporcijama čitavog tela.

 

3. Kome se preporučuje uvećanje dojki?

Povećanje grudi savetuje se ženama koje imaju više od 22 godine i neproporcionalno male grudi, osobama kojima su iz zdravstvenih razloga dojke odstranjene (rekonstrukcija dojke) i ženama kojima su dojke izgubile volumen i dekolte zbog naglog gubitka kilograma ili trudnoće.

Radi boljeg razumevanja procedure povećanja (augmentacije) grudi preporučujemo da pogledate sledeći informativni video odlomak:

Šta je procedura povećanja grudi i kako se sprovodi – video odlomak Američkog udruženja plastičnih hirurga (American Society of Plastic Surgeons ASPS)

 

4. Da li maloletna osoba može da se podvrgne operaciji povećanja dojki?

Operacija uvećanja grudi se preporučuje tek kada se završi sa rastom, dakle ne pre osamnaeste godine života (pročitajte koja je starosna granica za izvođenje estetskih operacija). U tinejdžerskom uzrastu naročito je izražen pritisak sredine, pa i taj faktor treba uzeti u obzir.

 

5. Da li se uvećanjem grudi postiže i podizanje grudi?

Povećanjem grudi se može uticati i na njihovo zatezanje i podizanje (npr. procedurom podizanja i uvećanja dojki implantima), i ova kombinovana procedura se obično radi kod opuštenih dojki.

 

6. Koja se operacija preporučuje za opuštene i „oronule” grudi?

U ovom slučaju preporučuje se podizanje i uvećanje dojki implantima. Za podizanje i manje povećanje grudi bez silikona radi se povećanje grudi masnim tkivom. Ukoliko povećanje grudi nije neophodno, procedura izbora je podizanje grudi – mastopeksija. Mastopeksija ne menja bitno veličinu vaših dojki, ali daje oblik koji želite.

 

7. Da li se preporučuje povećanje grudi ukoliko planiram da dojim?

Među najčešća pitanja za doktora o povećanju grudi spada i ovo, a odgovor je jasan: povećanjem grudi se ne utiče na mlečne žlezde niti na sastav mleka, tako da planirano dojenje nije kontraindikacija za ovu proceduru. Pročitajte više u tekstu Silikoni i njihov uticaj na dojenje.

Moderni implantati u formi stabilnog gela i ne „cure” i zato u mleku nema tragova silikona
Implantati u dojkama ne utiču ni na koji način na dojenje

 

8. O čemu treba voditi računa pre povećanja dojki?

Ono o čemu prevashodno treba da vodite računa je izbor stručnjaka koji će sprovesti ovaj zahvat. Kada pronađete hirurga kome verujete i čije reference potvrđuju stručnost i iskustvo, razgovarajte o pripremi, proceduri i rizicima zahvata, klinici na kojoj će se intervencija obaviti, očekivanim rezultatima i drugim bitnim pitanjima.

 

9. Kako izabrati pravog hirurga?

Kontaktirajte kliniku i raspitajte se o kvalifikacijama i iskustvu hirurga (specijalizacija, broj urađenih operacija i revizija, dužina stručne prakse) i njegovom dosadašnjem radu (pogledajte fotografije pre i posle operacije, razgovarajte sa njegovim pacijentima). Odnos potpunog poverenja sa lekarom je od presudne važnosti.

 

10. Koliko košta ugradnja silikona?

Kompletna usluga, koja uključuje lekarske preglede, analize, pripremu, implantate, postoperativni tok i kontrole košta od 2500 evra, a ona zavisi od izbora implantanata i vrste operacije.

 

11. Da li su fibroadenomi i drugi tumori dojke kontraindikacija za augmentaciju?

Operaciju fibroma i ciste u dojci sprovodi hirurg onkolog i ova intervencija ima prednost u odnosu na estetsku korekciju, tako da preporučujemo konsultaciju sa onkološkim hirurgom pre nego što nam se obratite.

 

12. Koja je razlika u efektima povećanja grudi masnim tkivom?

Transplantacija sopstvenog masnog tkiva (fat transfer) zahteva ubacivanje veće količine masti, zato što se određena količina resorbuje. Operacija ima smisla samo kod malih grudi koje nije potrebno podizati. Često su potrebne dve operacije.

 

13. Šta je to Aquafilling?

Aquafilling je gel kojim se vrši neinvazivno oblikovanje tela (zadnjice, grudi, defekti mekog tkiva). U slučaju grudi postiže se povećanje za jedan broj, a efekti traju nekoliko godina (najviše pet).

 

14. Koje vrste implantata postoje?

Razlikuju se dve osnovne vrste implantata – salinski (punjeni fiziološkim rastvorom) i silikonski (punjeni silikonskim gelom), pri čemu oba tipa imaju silikonski omotač. Jedna vrsta implantata ima fiksnu fabrički veličinu, dok se drugi mogu puniti tokom operacije. Implantati punjeni silikonom imaju prednost jer su sličniji tkivu dojke i lakše se podnose, dok oni punjeni fiziološkim rastvorom imaju nešto veću incidencu pucanja. Više pročitajte u tekstu Silikoni – sve što se želeli da znate.

Hirurg predlaže idealnu veličinu silikonskih implantata
I salinski i silikonski implantati imaju omotač od silikona

 

15. Koju veličinu grudnog implantata da odaberem?

Jedno od najčešćih pitanja za doktora o povećanju grudi odnosi se na veličinu implantata. Vaš hirurg će vas posavetovati kako da se pri povećanju grudi odlučite za idealne proporcije, a najvažnije je da konačan rezultat budu lepe i čvrste grudi koje će se savršeno uklopiti uz vašu figuru i izgledati potpuno prirodno.

 

16. Koje su moderne tehnike povećanja grudi?

Pored standardnih procedura ugradnje silikona, povećanje grudi može da se radi laserom i novom generacijom implantata, sopstvenim masnim tkivom i Aquafilling gelom.

 

17. Šta u slučaju da moja kože nije dovoljno elastična?

U svakom slučaju, koža dojki mora biti dovoljno elastična da bi pokrila novougrađeni grudni implant.

 

18. Koliko traje operativni zahvat uvećanja dojki?

Ova vrsta estetskog zahvata ubraja se u kraćeo peracije i obično traje od jednog do dva sata. Pacijentkinje se nakon operacije osećaju dobro i često žele da se vrate kući već posle nekoliko sati.

 

19. Kako se izvodi operativni zahvat augmentacije dojki?

Operativna procedura augmentacije grudi se radi u bolnici pod opštom ili retko pod lokalnom anestezijom. Estetski hirurg pravi „džepove“ u koje se plasiraju silikoni. Kada se silikoni postave na najbolji mogući način, tako da se postigne simetrija i bitan sklad grudi, hirurg zatvara otvore i iz operacione sale pacijent odlazi u prostoriju na poluintenzivnu negu.

 

20. Gde je moguće locirati rez prilikom uvećanja grudi?

U principu, tri su osnovna tipa incizije:

  • Na brazdi između donje ivice dojke i grudnog koša (inframamarni)
  • Duž donje ivice areole dojke, odnosno na granici između tamno pigmentovane i normalno prebojene kože (periareolarni)
  • Na prednjoj ivici pazušne jame (transaksilarni)
  • Na pupku (umbilikalni) – ovde je neophodna posebna oprema i specijalni tip implantata

 

21. Postavljanje grudnog implantata ispod ili iznad mišića?

Postavljanje implantata ispod mišića bira u slučaju da pacijentkinja ima malo žlezdanog tkiva i tanko potkožno tkivo sa malo sala, jer je tako rub implantata manje uočljiv. Postavljanje implantata iznad mišića radi se kada ima dovoljno žlezdanog i potkožnog tkiva za prirodno pokrivanje. Jasne su i prednosti dual plejn tehnike augmentacije grudi.

 

22. Anatomski (kruškast) ili okrugli implantat?

Anatomski implantat u teoriji obezbeđuje prirodniji izgled dojki. U praksi, međutim, rezultati nisu suštinski bolji od okruglih implantata, kojima dajemo prednost jer su skopčani sa manje komplikacija. Za postavljanje ispod žlezde češće se koristi anatomski implantat.

 

23. Koji su rizici i komplikacije procedure povećanja grudi?

Najčešća pitanja i odgovori o povećanju grudi odnose se i na komplikacije kod operativne procedure augmentacije grudi, koje su vrlo retke. Serom je nakupljanje tečnosti uz implantat neposredno posle operacije i on izaziva blagu prolaznu asimetriju i obično prolazi spontano. Kontrakturna kapsula je druga retka komplikacija kod koje iz nepoznatog razloga dolazi do stvaranja čvrste opne oko implantata koja grudima daje dodatnu čvrstinu i podiže ih prema ramenima. Kapsula se uklanja operacijom.

 

24. Da li je opasno podvrgnuti se opštoj anesteziji?

Razloga za brigu nema jer će se pre samog zahvata sprovesti sve potrebne analize koje će potvrditi da je za vaš organizam opšta anestezija sasvim sigurna.

 

25. Gde se nalaze ožiljci i koliko će biti vidljivi?

Rezovi se nalaze ispod pazuha (transaksilarni pristup), ispod dojke (inframamarni pristup) i u okviru areole (periareolarni pristup) i obično su dobro skriveni. Veličina i vidljivost ožiljka zavise od operativne tehnike, veličine i vrste implantata i telesnih karakteristika. U najvećem broju slučajeva ožiljak je jedva primetan već posle 6 meseci, a unutar druge godine gotovo potpuno je neupadljiv; po potrebi, nakon zarastanja rane može da se sprovede i korekcija ožiljaka.

 

26. U kojim slučajevima se rade ponovne operacije (reintervencije) grudi?

Statistika kaže da se oko 30 odsto žena koje se podvrgnu operaciji dojki odlučuju na još jednu intervenciju zbog ponovnog povećanja ili promene oblika grudi (npr. preizražena opna). Upravo zato pre operacije povećanja dojki rudi treba dobro razmisliti o željenom izgledu. U retkim slučajevima reintervencije se rade zbog komplikacija, a češće zbog promena nastalih posle trudnoće ili drastičnog mršavljenja.

Zamena silikonskom implantata većom protezom
Uz dobru pripremu i realizaciju operacije izostaće potreba za ponovnom intervencijom

 

27. Da li je moguće povećati grudi prirodnim putem (bez operacije)?

Dojke nije moguće povećati prirodnim putem, mada postoje razni gelovi, kreme i suplementi koji mogu uticati na bolji izgled grudi. Određene vežbe za grudne mišiće mogu dovesti do toga da grudi očvrsnu (zapravo očvršćuje tkivo ispod dojke). Tuširanje grudi hladnom vodom daje privremeni efekat otvrdnuća kože i bradavica. Što se minimalno invazivnih procedura tiče, opcija je augmentacija grudi bez upotrebe implantata.

 

28. Kakve su grudi nakon operacije?

Neposredno posle operacije i tokom narednih nekoliko dana može da se javi otok i neprijatan osećaj nadutosti u grudima koji brzo prestaje (obično unutar sedam dana). Posle određenog perioda grudi će dobiti željeni oblik i veličinu, a posle nekoliko meseci i konačnu formu.

 

29. Kada se možete vratiti normalnom životu nakon povećanja grudi?

Vreme oporavka nakon operacije grudi može da varira. Nakon jednog do dva dana se vrši prvo previjanje i pacijent odlazi kući, a već kroz nedelju dana može da se vrati normalnom životnom toku. Tokom narednih nekoliko nedelja savetuje se uzdržavanje od većih napora (prva dva meseca po operaciji ne treba raditi vežbe sa tegovima). Za potpun oporavak potrebno je oko četiri nedelje.

 

30. Da li se nakon operacije povećanja dojki osećaju bolovi?

Kao i posle svake hirurške intervencije po opštom anestezijom, i nakon povećanja grudi osećaćete izvesnu slabost i bolove. Bolovi se kontrolišu analgeticima i kratkotrajni su, tako da se već nakon sedam dana od operacije možete vratiti normalnom životu. Pročitaje i savete o tome kako smanjiti bol nakon ugradnje silikona.

 

31. Da li implantati mogu da utiču na osetljivost bradavica i dojki?

Posle operacije bradavice mogu biti manje osetljive tokom nekoliko meseci, veoma retko duže ili trajno. Verovatnoća oštećenja nerava raste sa povećanjem veličine proteze, ali normalna osetljivost se obično potpuno uspostavlja unutar nekoliko meseci od operacije. Kod većih implantata kao posledica se može javiti i stalna ispupčenost bradavica.

 

32. Šta je sve potrebno za negu dojki nakon operacije?

Pored antibiotika koji će sprečiti razvoj infekcije, hirurg će vam pri otpuštanju iz klinike prepisati i lekove protiv bolova (analgetike). Za održavanje higijene rane koristićete antiseptik i gaze za kućnu negu. Tokom izvesnog vremena preporučuje se i nošenje specijalnog brushaltera, odnosno steznika. Pročitajte i članak Život nakon povećanja dojki: koliko često treba posećivati doktora?

 

33. Koliko dugo traje efekat augmentacije?

Efekat povećanja dojke je trajan. Međutim, pod dejstvom gravitacije – naročito ako se radi o većim implantima – vremenom može doći do opuštanja dojki, što se može popraviti mastopeksijom. Zahvaljujući trajnosti materijala i adekvatnom pozicioniranju (ispod mišića, odnosno fascije i mišića), implanti se ne moraju menjati.

 

34. Da li postoje dugoročni rizici posle ugradnje silikona – da li silikoni izazivaju kancer i druga oboljenja?

Mnogobrojne studije daju odgovor na pitanje da li su silikoni opasni tako što pokazuju da su incidenca oboljevanja od malignih bolesti dojke nije ništa veća kod žena koje su ugradile silikone. Štaviše, žene koje su ugradile implante češće odlaze na kontrole tako da se svaka eventualna neoplastična promena na vreme detektuje i uspešno leči. Takođe, adekvatno postavljen implantat ne remeti preventivne preglede – mamografiju, rentgenski pregled pluća i skener – i tako ne maskira eventualne promene (pogledajte članak Grudni implanti i njihov uticaj na mamografiju).

Žene sa ugrađenim silikonima češće idu na kontrolne preglede
Adekvatno postavljen silikonski implantat ne remeti rutinske preglede dojki

 

35. Koje su psihofiziološke koristi uvećanja grudi implantatima?

Psihološki benefiti su na prvom mestu, jer ženama s malim ili neskladnim dojkama grudni implantati suštinski menjaju percepciju sopstvenog tela: one se osećaju celovitije, ženstvenije, sa više samopouzdanja. Pacijenktinje koje su izgubile dojku zbog maligne bolesti implantatima pobeđuju osećaj invaliditeta i bolesti, dok mladim majkama vraćaju grudi kakve su imale pre porođaja. Fiziološka dobrobit ogleda se u većem zadovoljstvu u intimnom životu.

 

36. Koliko su zadovoljne žene posle ugrađivanja grudnih implantata?

Istraživanja pokazuju da je rezultatima operacije povećanja grudi zadovoljno između 80 i 90 odsto žena. Manji procenat čine žene kod kojih se nezadovoljstvo javlja zbog nerealnih očekivanja i iskrivljene slike o izgledu svojih dojki. U takvim slučajevima psihološko savetovanje može biti od pomoći za objektivizaciju pogleda na sopstveno telo.

Na našem sajtu pročitajte više o samoj proceduri povećanje grudi.

MOGU VAS ZANIMATI I SLEDEĆE TEME:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 330 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu