Rekonstrukcija dojke: maligna oboljenja

rekonstrukcija-dojke-nakon-mastektomije

Rekonstrukcija dojke: maligna oboljenja

Uprkos nemogućnosti kontrolisanja nastanka malignih oboljenja dojki, nakon njegovog odstranjivanja, život može da bude lep kao i ranije.Srbija je u svetu među najugroženijim nacijama po broju novoobolelih od karcinoma dojke. Ovo bi trebalo da iziskuje ako ne isti, onda bar priličan broj rekonstruktivnih zahvata dojki, ali nažalost situacija je drugačija. Po pitanju rekonstruktivnih zahvata dojke, sprski živalj je na svetskoj listi pri dnu. Postavlja se pitanje zašto je to tako? Odgovor ćete pronaći dalje u tekstu.

Mogućnosti posle odstranjivanja malignih oboljenja?

Estetska rekosntrukcija dojke nakon mastektomije, tj. uklanjanje kancera/cele dojke je veoma važan korak i nakon pobeđenog karcinoma. U Srbiji žene retko bivaju upućene na rekonstrukciju dojki nakon uklanjanja malignih deformacija. Ovaj korak zapravo je veoma važan kako za vašu fizičku prirodu tako i za psihičko stanje i vraćanje samopouzdanja na prvobitan nivo.

Iako smo vodeći u svetu i Evropi po broju obolelih od karcinoma dojke, pacijentkinje koje pate od ove vrste bolesti se kasno jave lekaru, obično u poodmakloj fazi bolesti, a tada je često potrebno odstranjivanje cele dojke i limfnih čvorova u pazuhu. Nakon takvih radikalnih zahvata, rekonstrukcija sa ciljem estetskog poboljšanja dojki je nešto što bi svaka žena želela.

Šta podrazumeva estetska rekonstrukcija dojki?

Pomenuta hirurška procedura obezbeđuje povratak prvobitnog izgleda dojke koja je prethodno odstranjena u potpunosti za vreme terapije malignog kancera. Za vreme rekonstrukcije dojkiplastični hirurg ima za cilj da povrati prvobitno stanje dojki, odnosno da nadomesti fizički nedostatak nastao usled mastektomije i da ova dojka bude identična prvobitnom stanju tj. drugoj dojci. Bradavica na dojkama i areola su takođe subjekat rekonstrukcije, ukoliko je to neophodno.

Načini rekonstrukcije dojki

Rekonstrukcija dojke se odnosi na ugradnju silikonskog grudnog implanta ispod mišića i ova procedura je veoma brza – pacijentkinja ide kući već sutradan a nakon 2 nedelje vadi konce i može postepeno da se vrati svakodnevnim fizičkim aktivnostima. Kada je reč o komplikovanijim slučajevima, gde nema dosta kože za umetanje silikonskog implanta, neophodno je uzimanje kože sa stomaka ili sa leđnih mišića, te se ova koža transplantuje na prednji deo grudnog koša.

Estetska rekonstrukcija dojki je moguća i bez upotrebe silikonskih implanata, u tom slučaju se koža sa mišićem i masnim tkivom uzima sa donjeg dela stomaka i aplicira na neophodni grudni deo. Ovakva operacija je izuzetno zahtevna, traje dugo i zahteva prisustvo opšteg hirurga. Stoga, češći poduhvat biva rekosntrukcija korišćenjem kože sa leđnog mišića.

Tipovi estetske rekonstrukcije grudi

Postoje dva tipa rekonstrukcije dojki, primarni i sekundarni tip. Primarna rekonstrukcija dojki se izvodi ukoliko tkivo nije oštećeno zračenjem i ukoliko nema ožiljke. Vreme čekanja na ovaj zahvat zavisi isključivo od patologa i opšteg zdravstvenog stanja pacijentkinje koja se podvrgava ovoj operaciji.

Pacijentkinje naravno preferiraju više primarnu rekonstrukciju, jer je to jedna operacija manje i nemaju estetski vidljiv deformitet. U slučaju da onkolozi i i hirurzi ne odobre estetski zahvat tada se čeka na sekundarnu rekonstrukciju. Obe estetske rekonstruckije grudi daju podjenake rezultate, ali nekad je bolje sačekati na sekundarnu operaciju, jer katkat neophodno zračenje za vreme radioterapije ume da izazove postoperativne komplikacije.

Postoperativno stanje pacijentkinje

Ne treba mnogo vremena da se pacijentkinje koje su bile primorane da se upuste u ove vode naviknu na novi, daleko estetski privlačniji izgled. Ovakve žene, i posle užasno teške i zahtevne borbe sa bolešću, odišu životom i verom u bolje sutra! Često se oblači košulja, a ona simbolizuje ponos pokazivajući grudi, bez razmišljanja o ožiljcima i drugim nedostacima.

Zahvaljujući savremenoj medicini današnjeg doba i vrhunskim stručnjastima iz oblasti plastične hirurgije, danas ove pacijentkinje imaju šansu za život i šansu za estetsku korekciju delova tela zahvaćenih tom opakom bolešću.

Podelite ovu stranicu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu