fbpx

Nešto više o dermolipektomiji

Idealne proporcije lepo oblikovanog stomaka su konačni cilj dermolipektomije i zatezanja stomaka.

Početak dvadesetog veka donosi velike promene u poimanju mode. Novi vek donosi više slobode u formi modnog izražaja, postaje praktičniji i otkriva mnogo više. Današnja moda i čovečanstvo uopšte napredovali su mnogo više tokom poslednjih 50 godina nego za vreme čitave dotadašnje istorije. Modni estetizam danas zahteva pre svega estetski skladno telo koje nije opterećeno prekomernom težinom, masnim naslagama, razvučenom kožom i drugim nesavršenostima.

 

Estetska hirurgija kao modni trend

Današnja moda je usko povezana sa plastičnom i estetskom hirurgijom, a njeno glavno oružje u ovoj priči je dermolipektomija. Pojam dermolipektomije je sam po sebi širok, bilo u prevodilačkom, medicinskom ili estetskom smislu. Dermolipektomija se odnosi na hirurško zatezanje kože. Ovo zatezanje, opet, može da predstavlja zatezanje kože stomaka (abdominoplastika), zatezanje kože nadlaktica (brahioplastika), uklanjanje suvišne kože na nogama, zatezanje lica, čela itd. Svaka od pomenutih procedura nosi svoj stručni naziv. Otuda nazivi kao što je brahioplastika (zatezanje kože nadlaktica), abdominoplastika (zatezanje kože abdomena), fejs lifting (zatezanje kože lica) itd.

Zatezanje kože je obično neophodno kada se pojavi višak kože nakon značajnog gubitka telesne težine, nakon porođaja ili prirodno, tokom starenja.

 

Prvi koraci u dermolipektomiji – zatezanje kože stomaka

Procedura zatezanja podrazumeva uklanjanje viška masnog tkiva i kože sa stomaka i drugih delova tela

Zatezanje kože stomaka predstavlja najpopularniju estetsku proceduru zatezanja kože. Ova procedura datira s kraja prošlog veka, a Torek (1924. – 1939. godine) bio je prvi hirurg koji je pozicionirao pupak. Već 1967. godine obavljeno je više od 300 lipektomija abdomena. Pet godina kasnije Regnolt uvodi takozvanu „W“ tehniku pomoću koje zateže kožu stomaka. Grejzer je 1973. godine opisao i demonstrirao tzv. bikini inciziju.

Dalje usavršavanja bila su usmerena na rešavanje problema postoperativnog rasta ožiljka. Psilakis 1978. godine otkriva nove načine za zatezanje kože, a rezultati su bili bolji u smislu opšteg smanjenja struka, a deset godina potom dolazi i liposukcija. Lokvudu se pripisuju zasluge za otkriće visokog bočnog zatezanja kože stomaka, kao i za mnoga druga epohalna otkrića u oblasti hirurgije lica.

 

Zatezanje kože nadlaktica

Paralelno su se razvijale i ostale estetske procedure za korekciju kapaka. nadlaktica, butina, lica, vrata… Višak kože i masnog tkiva na nadlakticama je nefunkcionalno tkivo koje predstavlja veliko estetsko i psihičko opterećenje. Kožu nadlaktica nije moguće zategnuti vežbama, niti kozmetičkim proizvodima, katkad ni liposukcijom. Brahioplastika je estetski zahvat koji veoma efikasno uklanja višak kože ali i masnog tkiva sa nadlaktica.

 

Prednosti zatezanja kože butina

Dermolipektomija podrazumeva i zatezanje kože ostalih delova tela. Meloplastika, odnosno zatezanje kože butina je takođe relativno mlada procedura u estetskoj hirurgiji. Zatezanje butina je neophodno isključivo nakon gubitka od 45 do 50 kilograma, odnosno u borbi protiv prekomerne gojaznosti. Osobe koje izgube toliki broj kilograma suočavaju se s problemom nefunkcionalne i estetski neprikladne kože (u takvim slučajevima često se primenjuje tzv. post bariatric total body lift procedura, koja je posebno pogodna kod pacijenata podvrgnutih operaciji bajpasa želuca, odnosno barijatrijskoj proceduri).

Uklanjanjem viška kože sa butina otklanja se i suvišno masno tkivo, zatežu butine i tako poboljšava opšta kontura nogu. Zatezanje kože butina može da se kombinuje sa drugim procedurama, npr. zatezanjem nadlaktica.

Rešavanjem ovog problema smanjuju se i posledice koje izaziva starenje, fluktacija težine, uticaja zemljine teže na kožu kao i negativan efekat elastičnosti kože koji dovodi do gubitka punoće butina.

 

MOGU VAS ZANIMATI I SLEDEĆE TEME:

Podelite ovu stranicu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu