fbpx

Lipofiling i fileri za ulepšavanje lica

Jedro, lepo strukturisano lice posle nehirurškog tretmana filerima

Lipofiling, liposkulptura (lipostruktura), transplantacija sopstvenog masnog tkiva (fat transfer) – sve su to nazivi za jedan te isti metod ulepšavanja lica. Estetski zahvat lipofilinga, odnosno ulepšavanje lica masnim tkivom koristi se prvenstveno radi korekcije nepoželjnih promena na licu, pri čemu  se estetski nedostaci popunjavaju sopstvenim masnim tkivom pacijenta.

 

Upotreba lipofilinga

Procedura lipofilinga se najčešće primenjuje na oblastima gde je pokretljivost tkiva mala, jer pokretljivost može da iskoristi zalihe masti nedavno ubrizgane. Stoga ovo se prvenstveno primenjuje na licu i tada se naziva liposkulptura lica.

 

Vlastito masno tkivo u ulozi filera

Masno tkivo uzeto sa dela tela gde ga ima dosta, najčešće je ovo stomak ili zadnjica, metodom liposukcije, ubrizgava se u određene delove lica zarad postizanja željenog efekta podmlađivanja osobe (pročitajte nešto više o liposkulpturi).

 

Efikasnost transplantacije masnog tkiva

Procedura ubrizgavanja masnog tkiva u lice je veoma brza i efikasna. Već istog dana možete da idete kući. Ovaj estetski zahvat uzrokuje otok tokom nekoliko dana, koji se iz dana u dan smanjuje. S obzirom da je naše sopstveno tkivo u pitanju, organizam ga ne odbacuje i ono može više puta da se modulira, u zavisnosti od potrebe, i to je glavna prednost transplantacije masnog tkiva.

 

Mesto apliciranja masnog tkiva

Sopstveno masno tkivo se ubrizgava direktno u bore, sa ciljem njihovog popunjavanja, u preklope i udubljenja lica. Ovo tkivo takodje može da se ubrizga i u druge delove tela, zarad postizanja željenih estetskih rezultata kao što su povećanje grudi masnim tkivom, povećanje zadnjice, korekcija izgleda obraza, ruku i slično. Sopstveno masno tkivo se može koristiti i za korekciju ožiljaka i drugih asimetričnosti.

 

Uloga lipofilinga

Glavna prednost lipofilinga se ogleda u sprečavanju procesa starenja i u znatnom poboljšanju jedrine i mladalačkog izgleda. Tokom starenja bore se neumitno pojavljuju, a koža se razvlači i smežura. Ubrizgavanjem masnog tkiva poboljšava se volumen i lepota lica. Ovom procedurom može se obaviti i korekcija usana, nogu, ruku, podmlađivanje šaka itd.

 

Lipofiling lica je sve popularnija metoda ulepšavanja
Presađivanje sopstvenog masnog tkiva je u estetskom smislu veoma zahvalna procedura

Kombinovana primena filera

Hijaluronski fileri, kao estetska sredstva koja se koriste za ublažavanje bora, korekciju kontura kože lica, smanjenje nejednakosti kože nastalih od akni, ožiljaka, predstavljaju idealnu dopunu presađivanju masnog tkiva. Savremeno tržište nudi ogroman broj sredstava za lipofiling i filere za ulepšavanje lica koji se razlikuju po sastavu i trajnosti efekta (pročitajte šta treba znati o filerima). Upotreba više vrsta filera zarad postizanja boljeg estetskog izgleda se savetuje i često je baš to pun pogodak!

 

Trajnost rezultata filera

Iako je nešto komplikovanija metoda, presađivanje sopstvenog masnog tkiva je u estetskom smislu veoma zahvalno. Prema dužini trajanja, fileri mogu da budu privremeni ili trajni. Neki fileri imaju u sebi anestetik koji smanjuje neugodnost prilikom apliciranja.

 

Vrste filera

Savremena plastična i estetska hirurgija preporučuje filere bazirane na prirodnim sastojcima kao što su: kolagen, hijaluronska kiselina, mlečna kiselina, aloplastični materijali ili vlastita mast.

Kolagen se ubacuje u derm i kod njega postoji verovatnoća razgradnje kao i kod masti, u periodu od 3 do 6 meseci. Koristi se i kolagen ljudskog porekla koji je zahvalniji jer pruža dugotrajnije efekte. Hijaluronska kiselina je prirodni proizvod i pruža rezultate koji traju i do godinu dana (ovo je i najčešće korišćen filer, kako zbog dobrih karakteristika, tako i zbog povoljne zbog cene).

 

Dugotrajni fileri

Postoji i artecoll, filer je trajnog karaktera koji se takođe često upotrebljava za korekcije bora i popunjavanja volumena usana. Goretex je inertan filer koga organizam dobro toleriše, pa se koristi u korekciji linije smeha i bora mrštenja. On takođe daje dugotrajne rezultate. Postoji u više filera baziranih na mlečnoj kiselini, hijaluronskoj kiselini, kalcijum hidroksiapatitu itd.

Za koji god filer da se odlučite, u rukama veštog hirurga svaki će dati izvanredne rezultate. U zavisnosti od vrste filera, neki rezultati će trajati duže, neki kraće, ali svakako će svaki „igrati“ u vašu korist.

MOGU VAS ZANIMATI I SLEDEĆE TEME:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu