fbpx

Kako smanjiti bol nakon ugradnje silikona?

Specijalni zavoji posle operacije grudi stoje do tri nedelje

Nakon bilo kakve operacije, bol je neizbežan. Kada je reč o može se reći da je ona relativno bolna i zahteva period mirovanja i pridržavanje određenih pravila koje će hirurg objasniti. Treba da se pripremite za značajan bol i manje energije nekoliko dana nakon operacije. Uticaj operacije i činjenica da u sebi nosite strano telo iziskuje od organizma neko vreme za prilagođavanje. Odmarajte više nego inače i mirujte. Dozvolite telu da se izbori sa zarastanjem.

 

Odgovornost i disciplina posle korekcije grudi

Od pacijentkinje se očekuje da se strogo pridržava saveta hirurga. Jedan od njih je da ne konzumira lekove koji sadrže aspirin u bilo kojem obliku – ukoliko vas boli glava ili imate jače bolove, koristite lek koji vam hirurg preporuči (ovi lekovi su obično na bazi paracetamola koji smanjuje bol i upale). Vrlo je bitno da ne prekoračite dozu paracetamola, pa vodite računa kada kombinujete lekove i to nemojte činiti bez razgovora sa hirurgom.

 

Opšta uputstva posle ugradnje silikona

Ne treba da pijete alkoholna pića, niti da vozite automobil. Organizujte sebi prevoz do kuće nakon operacije kako biste izbegli dodatne poteškoće.

Ciklobenzaprin je jedan od lekova koje hirurg možda preporuči. On opušta mišiće i smanjuje bol, ali mora pažljivo da se koristi jer može da izazove dodatnu sedaciju. Preporuka je da se lek protiv bolova koristi za bolove nastale nakon operacije, a lek za opuštanje da se koristi po potrebi u slučaju bola u ramenima, vratu, kičmi itd. Kada je reč o antibioticima, hirurg će vam prepisati neki na bazi pencilina, osim ako niste alergični. Antibiotici se primenjuju pet do deset dana posle operacije i  štite vas od dodatnih infekcija, odnosno upala rane i okolnog tkiva.

Nakon operacije pacijentkinja treba da se kreće. Tu se pre svega misli na večernju šetnju, penjanje uz stepenice, stajanje i sedenje. Kretanjem se smanjuje mogućnost nastanka tromba. Međutim, nije dozvoljeno podizanje tereta, aktivno vežbanje, trčanje, vožnja bicikla i slično prve tri nedelje nakon operacije. Moguća je pojava mučnine i povraćanja.

 

Tretman rane posle operacije grudi

Zavoji se većim delom otklanjaju već posle par dana od operacije, dok neki ostaju i do tri nedelje (sterilne trake). Sterilne trake štite ranu od infekcije za vreme zarastanja kože i hirurg će ih kasnije bezbolno odstraniti. Ukoliko trake počnu da se odlepljuju, nemojte ih naglo skidati kako ne bi oštetili sveže zaraslu kožu. Dozvoljeno je održavanje lične higijene u ovom periodu, ali se postarajte da pomenute trake ne budu dugo vlažne. Izbegavajte saunu, bazene i druga slična mesto bar dva meseca nakon operacije. Isto se odnosi na kupanje u moru: primetićete da su ožiljci bleđi od ostatka kože, ali i da mogu da potamne više nego okolna koža – ovo je normalna pojava. Vodite računa da ožiljke zaštitite kremom visokog faktora.

 

Krajnje mere predostrožnosti

Ukoliko se pojavi povišena telesna temperatura, pojačani bolovi, crvenilo kože ili neočekivana iscedak iz drenova (veće krvarenje, gnoj i slično), odmah nam se javite! Ovakvi slučajevi su veoma retki, ali nisu isključeni. Imajte u vidu da smo vam na raspolaganju uvek i u svako doba! Javite nam se.

MOGU VAS ZANIMATI I SLEDEĆE TEME:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu