fbpx

Ginekomastija (uvećanje grudi kod muškaraca)

SADRŽAJ OVOGA SAJTA JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA, SVAKO KOPIRANJE, KORIŠĆENJE BILO KOJEG SADRŽAJA, DELA TEKSTA, FOTO ILI VIDEO MATERIJALA JE STROGO ZABRANJENO.

Plastična i estetska hirurgija za muškarce

Šta je ginekomastija?

 

Ginekomastija je jednostrano ili obostrano benigno uvećanje grudi kod muškaraca. Manifestuje se u vidu manjeg zadebljanja žlezdanog tkiva ispod bradavica ili u vidu većih nakupina žlezdanog i masnog tkiva zbog koga muške grudi počinju da liče na ženske. Ginekomastiju treba razlikovati od pseudoginekomastije koja nastaje zbog prekomerne težine, kada dolazi do nakupljanja masnih naslaga na celom telu, a onda i u predelu grudi.

Ko su kandidati za smanjenje grudi?

Da li ste kandidat za smanjenje grudi?

Operativni zahvat smanjenja muških grudi se preporučuje klijentima za koje ginekomastija predstavlja i estetski i psihički problem.

 • Muškarci koji ni na jedan način duži vremenski period ne uspevaju da se izbore sa veličinom grudi treba da razmisle o ovom zahvatu.
 • Kandidati za smanjenje grudi su zdravi muškarci normalne težine koji ne koriste steroide ili druge lekove koji su uzročnik ovog poremeć
 • Zahvat se preporučuje i u slučaju kada grudi neprestano rastu i kada se sumnja na postojanje malignog tumora.

Hirurgija za muškarce

Plastična i estetska hirurgija za muškarce

Na Balkanu je do skoro bilo uvreženo mišljenje da je estetska hirurgija grana hirurgije koja je namenjena samo damama.

Dobra vest je da se vremena menjaju i da ni kod nas hirurgija za muškarce više nije tabu tema. Muškarci su se napokon izborili za ravnopravnost u ovom svetu i danas bez problema mogu da priznaju da su i oni za svoje samopouzdanje i bolji izgled zahvalni upravo estetskoj hirurgiji.

Povećajte samopouzdanje estetskom hirurgijom

Novo telo će vam doneti mnogobrojne benefite:

 • porast samopouzdanja
 • pozitivan uticaj na seksualno i psihološko zdravlje muškarca
 • poboljšanje intimnog života muškarca

Poznate ličnosti i ginekomastija

Džon Travolta i problem povećanja grudi

Džon Travolta i Džek Nikolson su verovatno najpoznatije ličnosti koje su se suočile sa problemom povećanja grudi u poznijim godinama. Njihova otvorenost prema ovoj temi i samoj pojavi ginekomastije kao sasvim normalnoj je znatno doprinela uvećanju broja operacija ovog tipa.

11 uzroka ginekomastije

Svaki treći muškarac mlađi od 40 godina, a svaki drugi muškarac stariji od 50 godina, ima neki vid ovog poremećaja.

Uzroci ginekomastije

Ovo su 11 najčešćih uzročnika koji dovode do povećanja grudi kod muškaraca:

 1. Uvećanje grudi kod novorođenčadi je normalan fiziološki fenomen koji se javlja kao posledica prelaska estrogena majke kroz placentu do ploda. Ova pojava blagog povećanja grudi kod tek rođenih beba je prolaznog karaktera i nestaje u prvom mesecu života.
 2. Ginekomastija se u pubertetu javlja kao posledica disbalansa polnih hormona. Naime, kod dečaka u pubertetu dolazi do povećanog lučenja estrogena i testosterona, zbog čega može da dođe do uvećanja jedne ili obe dojke. Ova vrsta ginekomastije je prolaznog karaktera. Kod većine dečaka simptomi se spontano povlače u roku od nekoliko meseci, pa je operacija grudi u ovom slučaju potpuno nepotrebna. Simptomi se najkasnije povlače do 18. godine života.
  Ginekomastija u pubertetu
 3. Ginekomastija može biti i posledica starenja. Udeo masti koje učestvuju u izgradnji tkiva se kod starijih osoba povećava dok se nivo testosterona smanjuje. Pritom enzim aromataza pretvara testosteron u estrogen što dovodi do rasta mlečnih žlezda.
 4. Ginekomastija je u osnovi hormonski problem i do njega dolazi zbog disbalansa muških i ženskih hormona – estrogena i testosterona. Ukoliko do disbalansa hormona dođe nakon puberteta, kada se posledice uglavnom same povuku, uvećane grudi koje su posledica ovog nesklada ne nestaju same i tada je neophodno uraditi operaciju grudi.
 5. Konzumiranje steroida i suplemenata koje muškarci uzimaju zarad povećanja mišićne mase može da dovede do eventualnog disbalansa hormona, pa i do pojave ginekomastije.
 6. Patološka ginekomastija nastaje u stanjima koja uzrokuju smanjenu koncentraciju testosterona, kao što su tumor testisa ili povećana aktivnost štitne žlezde.Stepeni uvećanja grudi kod muškarca
 7. Ginekomastija je nekada stvar nasleđa. Ukoliko u porodici muškarci imaju problem sa proizvodnjom ili preradom hormona, moguće je da ćete i vi naslediti tu osobinu.
 8. Povećanje grudi kod muškaraca može da bude i posledica cistoze jetre, koju karakteriše višak ženskih hormona.
 9. Bubrežna insuficijencija može da dovede do smanjenog lučenja testosterona, a onda i do pojave ginekomastije.
 10. Gubitak jednog ili oba testisa može da dovede do disbalansa hormona, a onda i do pojave ginekomastije.
 11. Lekovi za srce, antibiotici, antidepresivi ali i neke psihoaktivne supstance mogu da utiču na hormonski status i dovedu do pojave povećanja grudi.

Mogući simptomi ginekomastije

Koji su simptomi ginekomastije?

 • Povećanje jedne ili obe dojke
 • Povećanje jedne ili obe mlečne žlezde
 • Iscedak nalik mleku
 • Osećaj napetosti u grudima
 • Osetljivost bradavica na dodir
 • Povećanje areole bradavice

Ginekomastija – dijagnoza

Ukoliko uočite neki od gore navedenih simptoma, najbolje je da se obratite lekaru kako bi on utvrdio o kakvoj je vrsti problema reč.

Dijagnoza uvećanja grudi kod muškarca

Da bi došao do prave dijagnoze, lekaru je nekada dovoljan samo ručni pregled dojki, na osnovu koga on može zaključiti o kakvoj vrsti uvećanog tkiva je reč. Nekada je, međutim, neophodno uraditi i ultrazvučni pregled, hormonski status ili analizu krvi.

Ukoliko lekar posumnja da je reč o raku dojke, savetovaće vas da uradite  i mamografiju, a u slučaju da posumnja da je ginekomastija naslednog karaktera, moguće je uraditi i hromozomsku analizu koja može potvrditi ili otkloniti sumnje da je uzrok uvećanja grudi genetskog porekala.

Pseudoginekomastija

Pseudoginekomastija ili lipomastija

Ginekomastiju treba razlikovati od pseudoginekomastije ili lipomastije, koja nastaje usled prekomerne telesne težine i nagomilavanja masnih naslaga kako na drugim delovima tela, tako i na prsima.

Struktura tkiva kod ginekomastije i pseudoginekomastije

Ginekomastiju ćete od gojaznosti i pseudoginekomastije razlikovati po strukturi samog tkiva. Naime, masno tkivo u slučaju ginekomastije je tvrđe i konzistentnije od mekanog tkiva gojaznih osoba.

Ginekomastija i lečenje

Lečenje ginekomastije

 • Ukoliko se radi o fiziološkoj ginekomastiji, ona obično prolazi spontano.
 • Ukoliko je reč o patološkoj ginekomastiji koja je posledica uzimanja lekova, posledice će proći samim prestankom uzimanja lekova koji su je izazvali.
 • Gojaznim ljudima se prvo preporučuje kontrolisana ishrana praćena nekom fizičkom aktivnošću, što najčešće može dovesti do rešenja problema.
 • Prirodni lekovi za lečenje ginekomastije ne postoje. Prirodni lekovi, kao što su zdrava ishrana, fizička aktivnost i održavanje normalne telesne težine, mogu vam pomoći da uklonite uzrok nastanka ginekomastije, dok vam kod samih posledica ne mogu pomoći.
 • Ukoliko se na uzrok nastanka ne može delovati, problem se rešava operacijom ginekomastije i redukcijom grudi.

Operacija grudi kod muškarca

Operacija smanjenja grudi kod muškaraca

Smanjenje grudi kod muškaraca podrazumeva:

 • uklanjanje mlečnih žlezda
 • liposukciju grudnog koša, odnosno uklanjanje dodatne masnoće u oblasti grudnog koša
 • otklanjanje suvišne kože, ukoliko je to potrebno

Naravno, u zavisnosti od potrebe pacijenta, rade se svi navedeni segmenti operacije, ili samo njeni pojedinačni delovi.

Priprema za operaciju grudi

I operacija grudi kao i svaka druga intervencija podrazumeva preoperativne analize koje će pokazati da li ste uopšte spremni za ovu intervenciju.

Preoperativne analize za operaciju ginekomastije

Pre operacije grudi je neophodno uraditi sledeće analize:

 • laboratorijske analize
 • internistički pregled uz EKG
 • ultrazvuk ili mamogram
 • analiza hormona

Evo još nekoliko saveta koji vam mogu biti od koristi u ovom preoperativnom periodu:

 • Treba prestati sa pušenjem barem 4 do 6 sedmica pre zahvata.
 • Dve sedmice pre operacije ne uzimati aspirine i druge lekove koji utiču na koagulaciju krvi.
 • Osam sati pre operacije nemojte ništa da jedete.

3 različite procedure redukcije grudi

Svaka od ove tri procedure traje oko dva sata i izvodi se u opštoj, a ređe u lokalnoj anesteziji.

Različite procedure redukcije muških grudi

1. Liposukcijom do muških grudi.

Ukoliko masne naslage na vašim grudima čine da vaše grudi više nalikuju na ženske nego na muške, liposukcija je pravi izbor za vas. Kompletnu proceduru liposukcije grudi možete pogledati u videu ispod i potpuno pripremljeni doći na konsultacije sa estetskim hirurgom.

Ginekomastija se, dakle, najčešće koriguje samo procedurom liposukcije. Liposukcija se radi u slučaju kada su mlečne žlezde obilno prožete mašću, pa se samom vakum-aspiracijom menja i oblik grudi.

Liposukcija se radi u slučajevima kada je žlezdano tkivo dojke veće od 4 centimetra u prečniku i tvrde je konzistencije.

2. Smanjenje dojki

Smanjenje dojki kod muškaraca je procedura tokom koje se masno tkivo dojke kao i višak kože otklanjaju, a onda se pristupa liposukciji i konturisanju novog oblika grudi. Ova operacija se vrši u slučaju izrazito velikih grudi koje podsećaju na ženske, sa proširenim areolama, spuštenim bradavicama i viškom kože.

Rez se pravi na periferiji areole, a kada je reč o većoj količini masti i višku kože, rez se širi izvan granica areole. Nakon zarastanja, ožiljak je gotovo neprimetan.

Rezultat pre i posle operacije smanjenja grudi kod muškarca

U zavisnosti od potrebe pacijenta, vrši se i uklanjanje viška kože što je još jedan dodatni estetski korak ka smanjenju muških grudi. O ovom slučaju, hirurški zahvat najčešće podseća na klasično smanjenje grudi kod žena.

3. Odstranjivanje mlečnih žlezda

Odstranjivanje mlečnih žlezda kod muških grudi

Nekada je za skladan oblik grudi dovoljno odstraniti mlečne žlezde. Ukoliko je mlečna žlezda velika i kompaktna moguće je odstraniti kroz mali rez na ivici areole.

 

Oporavak nakon redukcije grudi kod muškaraca

Oporavak nakon ginekomastije

 • U bolnici se ostaje 12 sati ili jednu noć nakon operacije.
 • Već nekoliko dana nakon intervencije možete da nastavite sa svakodnevnim obavezama.
 • Konci se skidaju između 10. i 14. dana nakon operacije.
 • Naravno, barem dve nedelje nakon intervencije treba izbegavati sportske aktivnosti.
 • Medicinski steznici se nose od 4 do 6 nedelja nakon intervencije.
 • Blagi otoci, koji su uobičajena pojava, nestaju nakon tri ili četiri nedelje.

Mogući problem i komplikacije

Komplikacije ginekomastije

 • Uobičajeni su i normalni otoci i modrice
 • Prolazna namreškanost oko bradavice koja se kasnije izravna
 • Prolazna hipersenzitivnost
 • Prolazna utrnulost

Cena operacije grudi kod muškaraca

Slika pre i posle ginekomastije

Cena operacije zavisi od zahtevnosti samog zahvata i kreće se od 1500 evra.

Redukcijom grudi do samopouzdanja

Smanjenjem grudi kod muškarca do samopouzdanja

Samo muškarci koji pate od ginekomastije znaju koliko se teško boriti sa ovim fizičkim i estetskim nedostatkom. Stid i široke majice su deo njihove svakodnevice, a zbog toga pate kako njihovo samopouzdanje tako i njihov intimni i društveni život.

Operacija i smanjenje grudi će vas neminovno rešiti ovih frustracija, a doneće vam novi izgled sa kojim će doći i nova doza samopouzdanja i smelosti.

Zato pronađite svog estetskog hirurga i rešite se velikih grudi zauvek.

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 130 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Piše: plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Plastični hirurg Prof. dr Milan Jovanović

Prof. dr Milan Jovanović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije, je jedan od hirurga sa najvećim iskustvom i jedan od najboljih poznavalaca iz antiaging-a, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na ovim prostorima.

Šef je Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor je preko 130 radova iz oblasti plastične hirurgije koji su prezentovani na mnogim kongresima i štampani u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Prof. dr Milan Jovanović je jedan od retkih lekara koji je objavio patent iz oblasti plastične hirurgije.

Pročitajte više o hirurgu ili posetite društvene mreže:

Podelite ovu stranicu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Share on delicious
Share on stumbleupon
Share on email
Close Menu