tel: (00381) (11) 266 26 50

tel: (00381) (11) 367 42 64
mob: (00381) (63) 397 661
NOVO! Garantujemo kvalitet, sigurnost i diskreciju. IZDVAJAMO: Ovo je jedan od najposećenijih sajtova ove vrste, svakoga meseca samo iz zemalja bivših jugoslovenskih republika ostvarujemo preko 15 000 poseta! SPECIJALNO: Prvih 5 pacijenata koji se jave E-mailom svakog prvog dana u mesecu imaju popust 10%.
 • Zahvaljujem !

  Branka Vasiljevic

  Zelim da napisem par rijeci i da se zahvalim s velikim postovanjem najboljem...

 • Najboljem doktoru i covjeku ,Dr. profesoru Milanu Jovanovicu

  Branka

  Zahvaljujem Vam se ovim putem za sve ,kao i cjelokupnm medecinskom osoblju MSB klinike na...

 • Захвалност Проф. др. Милану Јовановићу

  Milija

  Ја сам особа у поодмаклој животној доби, али са...

 • Pohvale

  Snezana Bajic

  Pre skoro godinu dana, dr Milan Jovanovic mi je uradio operaciju gornjih kapaka I...

 • Recenzija!

  N&P

  Postovani! Ne zelimo da objavljujete nase ime i mail adresu, ali Vam dozvoljavamo da je date...


Klinika za plastičnu hirurgiju, Beograd

Uklanjanje ožiljaka


 

Za sve informacije u vezi tretmana, pregleda, operacija i oporavka, stojimo Vam na usluzi.

Neka Vas Vaš izgled čini srećnima - kontaktirajte nas.

 


 

Korekcija i uklanjanje ožiljaka

Tretman uklanjanja ožiljaka

Uklanjanje ožiljaka je proces prilikom kog se ožiljak kompletno otklanja ili se njegova vidljivost svodi na najmanju moguću meru. Skidanje ožiljaka možemo svrstati i u domen plastične hirugije, pogoto ako je on abnormalan ili čak ugrožava funkcionsanje određenog dela tela.


Svako normalno zarastanje kože nastaje zamenom oštećenog tkiva novim vezivnim tkivom – cikatrizacijom (odnosno stvaranjem ožiljka). Kod normalog zarastanja kože nastaje fin linearan ožiljak koga je teško uočiti.

 

Da bi ožiljak bio što manje uočljiv mora preoperativno dobro da se isplanira rez. Hirurška incizija se planira tako da finalni ožiljak leži paralelno ili u neposrednoj blizini relaksacionih kožnih tenzionih linija koje se poklapaju sa linijama bora.

 

Ukoliko dođe do poremećaja u zarastanju rane nastaju tzv. abnormalni ožiljci koji se manifestuju kao: 1) široki, 2) hipertrofični i 3) keloidi.

 

Široki ožiljci su opisani prvi put 1987 godine od strane Rudolhfa, a karakterišu se time što imaju potpuno isti raspored kolagenih vlakana kao i normalan ožiljak. Klinički tipičan široki ožiljak je ravne površine, širok i često ulegnut.

 

Hipertrofični ožiljci prestavljaju abnormalni rast ožiljka koji se ne širi u kožu koja nije zahvaćena originalnom ranom. Kod hipertrofičnih ožiljaka period sazrevanja traje od 18 do 24 meseca.

 

Keloidni ožiljci prestavljaju abnormalni rast ožiljka koji se širi u kožu koja nije zahvaćena originalnom ranom.

 

Lečenje i uklanjanje abnormalnih ožiljaka

Pre nego što se počne sa lečenjem ožiljka treba utvrditi sledeće: dijagnozu, lokalizaciju ožiljka, orjentaciju, dužinu, širinu, pigmentaciju, nepravilnost konture, iskrivljenost anatomskih obeležja i starost ožiljka. Mora se postaviti klinička diferencijalna dijagnoza između keloida, hipertrofičnog ili širokog ožiljka i tek tada možemo da počnemo sa lečenjem ožiljaka. Lečenje i uklanjanje abnormalnih ožiljaka zavisi od procene hirurga. Lečenje abnormalnih ožiljaka može biti: nehirurško, hirurško i kombinovano.

 

Nehirurško lečenje i skidanje ožiljaka

Tretman abnormalnih ožiljka Contractubex-om. Ispoljava antiproliferativno, antiinflamatorno omekšavajuće dejstvo na proliferativno ožiljno tkivo. Primenjuje se tako što se nežno umasira u kožu nekoliko puta dnevno dok se sav gel ne absorbuje.

 

Kompresivni tretman. Započinje se rano u fazi maturacije kompresijom pomoću specijalnog elastičnog odela ili steznika. Komprsija mora da bude stalna u toku 24 časa narednih 6 do 12 meseci.

 

Silikonski materijali. Mogu biti u obliku pločice (Cica Care) ili u obliku gela (Dermatix) i daju pozitivne rezultate u lečenju hipertrofičnih ožiljaka uz tretman koji traje 24 časa u toku 6 do 12 meseci

 

Retinoična kiselina. Inhibira stvaranje kolagena i ako se lokalno primenjuje dva puta dnevno u trajanju od 1 godine postižu se dobri rezultati.

 

Ostali neoperativni tretmani. Intraožiljno ubrizgavanje kortikosteroida (Kenalog 10) ili interferona, terapija zračenjem, elektroforeza, hidroterapija itd. danas se ređe primenjuju.

 

B) Hirurško zbrinjavanje abnormalnih ožiljaka

 

Pedantna hirurška tehnika je esencijalna za postizanje dobrog ožiljka. Potkožno tkivo se ušiva po slojevima pojedinačnim šavovima, dok se koža ušiva produžnim intradermalnim šavom koristeći fini monofilamentni konac sa atraumatskom iglom. Šavovi se na licu skidaju od 5 do 7 dana dok se na drugi delovima tela skidaju 12 do 14 dana.

 

Ekspanzija kože. Ekspanderi su oblika balona a prave se od silikonskih elastomera u različitim oblicima i veličinama. Povezani su pomoću tankog creva sa konektorom u koga se ubrizgava fiziološki rastvor u određenim vremenskim periodima sve dok se ne postigne određena naduvenost a sa tim i kontrolisano povećanje površine kože. Višak kože dobijen ekspanzijom koristi se za rekonstrukciju defekta koji nastaje sekundarno na mestu gde se ekscidira abnormalno ožiljačno tkivo.

 

Ekscizija abnormalnog ožiljka laserom. Ovoj metodi se ranije davao veliki publicitet, međutim današnji izveštaji govore o mešovitom uspehu, ne tako dobrim kao što se očekivalo.

 

Dermoabrazija. Ova metoda nema nikakvog efekta na široke ožiljke. Jedino se mikrodermoabrazijom može postići efekat kod neravnih i izdignutih ožiljaka kao što su ožiljci od akni na licu.

 

 

 

UKLANJANJE OŽILJAKA - CENA

Uklanjanje ožiljaka (mikrohirurškom tehnikom) - 300-1500€

 

Online upitnik:

Za sva pitanja u vezi usluge popunite formular, pošaljite, a mi ćemo vam u najkraćem roku odgovoriti.


Vaše ime


Vaše prezime (nije obavezno)


Vaša e-mail adresa


Poruka