tel: (00381) (11) 266 26 50

tel: (00381) (11) 367 42 64
mob: (00381) (63) 397 661
NOVO! Garantujemo kvalitet, sigurnost i diskreciju. IZDVAJAMO: Ovo je jedan od najposećenijih sajtova ove vrste, svakoga meseca samo iz zemalja bivših jugoslovenskih republika ostvarujemo preko 15 000 poseta! SPECIJALNO: Prvih 5 pacijenata koji se jave E-mailom svakog prvog dana u mesecu imaju popust 10%.
 • Zahvaljujem !

  Branka Vasiljevic

  Zelim da napisem par rijeci i da se zahvalim s velikim postovanjem najboljem...

 • Najboljem doktoru i covjeku ,Dr. profesoru Milanu Jovanovicu

  Branka

  Zahvaljujem Vam se ovim putem za sve ,kao i cjelokupnm medecinskom osoblju MSB klinike na...

 • Захвалност Проф. др. Милану Јовановићу

  Milija

  Ја сам особа у поодмаклој животној доби, али са...

 • Pohvale

  Snezana Bajic

  Pre skoro godinu dana, dr Milan Jovanovic mi je uradio operaciju gornjih kapaka I...

 • Recenzija!

  N&P

  Postovani! Ne zelimo da objavljujete nase ime i mail adresu, ali Vam dozvoljavamo da je date...


Klinika za plastičnu hirurgiju, Beograd

Zašto baš FUE metoda presađivanja kose?

20.07.2016

FUE transplantacija koseMahom su svi upoznati sa opštim postupkom presađivanja kose. Međutim napretkom savremene estetske i plastične hirurgije, napreduju kako tehnike tako i instrumenti rada. Svi znaju da se kosa presađuje iz donatorskog (običnog potiljačnog) dela glave na prednji deo i sl. Mnogi su upoznati sa činjenicom da postoje mnogobrojne metode i tehnike presađivanja kose ali malo ko zna bilo šta više o tome.

 

Evo zašto FUE presađivanje kose:

S obzirom da dlake prirodno rastu u grupacijama od do četiri dlake, najnaprednije tehnike transplantacije kose upravo imaju za cilj da tzv. folikularne jedinice transplantuju u njihovo najprirodnije moguće okruženje. Ovo podrazumeva odvajanje i presađivanje svake dlake ponaosob, na taj način se dolazi do najprirodnijeg izgleda a u isto vreme se ne primeti nikakvo uzimanje dlaka sa donatorskog dela.
 

FUE tj. follicular unit extraction predstavlja verovatno najprimarniji metod prikupljanja folikula dlake. Ova vrsta transplantacije kose zasluženo postaje najpopularnija. Vadi se dlaka po dlaka i tako se presađuju. Kod starijih metoda odstranjivao se veći deo dlaka (i kože) pa se potom vadila dlaka po dlaka što je bilo dosta bolnije i ostavljalo je ožiljke itd. To nije slučaj sa FUE metodom presađivanja kose.

 

Opstanak presađenih dlaka na novo mesto

Opstanak folikularnih jedinica dlake po presađivanju je zapravo glavni pokazatelj kvaliteta transplantacije. Ukoliko bi došlo do oštećenja folikule pri procesu ekstrakcije i presađivanja, ta dlaka bi verovatno ubrzo opala. Primitivnije metode transplantacije kose su podrazumevale veću površinu dlaka otklonjenih pa potom njihov odabir, ovim bi se smanjile šanse za njihovo oštećenje, ali estetski rezultati donorskog dela ne bi išli pod ruku pacijentu, bar s početka. Stoga je spretnost hirurga i njegovog tima lekara od vrhunske važnosti kao i vrste instrumenata koje koriste. Osim pomenutog veliki faktor rizika predstavlja i ekstraktovana folikula koja se ne presadi odmah već stoji u vazduhu od kojeg odumire.
 

Druge prednosti FUE tehnike presađivanja kose

Ova tehnika transplantacije kose doprinosi daleko bržem i boljem oporavku pacijenta kao i daleko manju nelagodnost u postoperativnom periodu nego bilo koja druga tehnika presađivanja kose.

Prednosti su mnogobrojne, na primer, ukoliko je teme glave nepovoljno za ekstrakciju dlaka, mnog druge metode transplantacije kose ne bi uopšte ili bi sa većom estetskom neprikladnosti uradile posao ali kada je reč o FUE tehnici sve biva perfektno. Pitate se zašto? Naime, FUE presađivanje kose može da se vrši na više načina. Ukoliko je nemoguće uzeti kosu sa potiljka, pomoću ove tehnike dlaka se uzima sa vratnog dela ili čak iz obrva! Pomoću primitivnijih metoda, ovo je gotovo nezamislivo.
 

Iako će svaka metoda presađivanja kose da ostavi ožiljak iza sebe na delu odakle su dlake prvobitno ekstraktovane, FUE metoda će da ostavi vrlo tanku gotovo nevidljivu liniju-ožiljak. Dok, u poređenju sa drugim tehnikama, ovo biva gotovo vidljivo golim okom, posebno ukoliko se šišate na kratko. Stoga FUE tehnika zaista opravdava svoju popularnost.