tel: (00381) (11) 266 26 50

tel: (00381) (11) 367 42 64
mob: (00381) (63) 397 661
NOVO! Garantujemo kvalitet, sigurnost i diskreciju. IZDVAJAMO: Ovo je jedan od najposećenijih sajtova ove vrste, svakoga meseca samo iz zemalja bivših jugoslovenskih republika ostvarujemo preko 15 000 poseta! SPECIJALNO: Prvih 5 pacijenata koji se jave E-mailom svakog prvog dana u mesecu imaju popust 10%.
 • Zahvaljujem !

  Branka Vasiljevic

  Zelim da napisem par rijeci i da se zahvalim s velikim postovanjem najboljem...

 • Najboljem doktoru i covjeku ,Dr. profesoru Milanu Jovanovicu

  Branka

  Zahvaljujem Vam se ovim putem za sve ,kao i cjelokupnm medecinskom osoblju MSB klinike na...

 • Захвалност Проф. др. Милану Јовановићу

  Milija

  Ја сам особа у поодмаклој животној доби, али са...

 • Pohvale

  Snezana Bajic

  Pre skoro godinu dana, dr Milan Jovanovic mi je uradio operaciju gornjih kapaka I...

 • Recenzija!

  N&P

  Postovani! Ne zelimo da objavljujete nase ime i mail adresu, ali Vam dozvoljavamo da je date...


Klinika za plastičnu hirurgiju, Beograd

Silikoni i drugi implanti

13.03.2015

Silikoni - Grudni implantiGrudni implant predstavlja vrstu proteze koja se koristi sa namerom korekcije veličine, oblika i teksture dojki. Silikoni se koriste u plastičnoj hirurgiji nakon odstranjivanja dojke, pri korekciji kongenitalnih deformiteta grudnog koša ili za podizanje grudi.

 

Razvoj implanata 19. vek

S kraja devetnaestog veka, prvi put su se pojavili grudni implanti koji su služili pri povećanju grudi i modifikaciji kontura dojki. 1895. godine, hirurg Vinsent Černi je bio prvi koji je nakon odstranjivanja tumora na dojci koristio implant transplantacijom sopstvenog tkiva. Od prve polovine prošlog veka počeli su da se koriste slonovača, staklo, guma, želatin, pa čak i vuna.

 

Razvoj implanata 20. vek

Sredinom 20. veka Berson i Malinijak su radili eksperimente bazirane na premeštanju mišića grudnog koša u dojke sa ciljem korigovanja njihovih veličina. Kasnije su, 1960-ih mnogi hirurzi počeli sa korišćenjem sintetičkih filera što je podrazumevalo ubrizgavanje silikonskih injekcija. Eksperiment je vršen na 50.000 žena, što je bilo pređašnica današnjih silikona i daljem usavršavanju implanata. 1961. Kronin i Gerou su osmislili prvu silikonsku protezu što je u suštini bio silikonski gel korišćen u slučajevima mamoplastike. Dve godine kasnije, francuska kompanija Arion je izumela salinske implante.

 

Vrste implanata

Postoje tri vrste grudnih implanata. Ovi implanti su definisani na osnovu materijala koji se nalazi u njima: salinski rastvor, silikonski gel i kompozitni filer. Salinski implant je napravljen od rastezivog silikona napunjenog sterilizovanim salinskim rastvorom. Silikonski implanti, u narodu poznati kao silikoni, su napravljeni od istoimenog materijala napunjen viskoznim silikonskim gelom. Kompozitni implanti sadrže u sebi sojino ulje, polipropilen itd…

 

Implanti punjeni salinskim rastovorom

Salinski implanti su prvi put korišćeni 1964. godine u Francuskoj. Ovi implanti imaju prednost, sa jedne strane, u odnosu na njihove savremenike – silikonske implante. Salinski implanti zahtevaju manji rez pri augmentaciji grudi, samim tim i manji bol. Salinski implanti pružaju veoma lepu hemisferičnu konturu grudi i imaju realističniju teksturu. Međutim, ovi implanti stvaraju kozmetičke probleme kao što je razlika u boji kože i na dodir.

 

Prva generacija grudnih implanata

Kronin-Gerou implant predstavlja prvu generaciju silikona. Ovaj implant je bio u obliku suze, napunjen viskoznim silikonskim gelom, ali zbog tendencije nemirovanja, bio je modifikovan u skorijoj istoriji.

 

Druga generacija grudnih implanata

1970. proizveden je implant koji je predstavljao ponos tadašnje tehnologije. Naime, ovaj implant je imao deblji zid napunjen gelom manje gustine u odnosu na prethodni i time unapredio plastičnu hirurgiju znatno.Ovaj put nije samo veličina bila korigovana već i tekstura i oblik implanta. Međutim ovaj model se vremenom pokazao kao neadekvatan zbog svoje fragilnosti. Kasnije, ovaj problem biva rešen, na prvi pogled, upotrebom silikonske pene, ali i rizičan po zdravlje zbog svoje toksičnosti.

 

Treća i četvrta generacija grudnih implanata

Treću i četvrtu generaciju implanata predstavlja, pre svega, obloženost implanta elastinom, što je u znatnoj meri smanjilo curenje silikonskog gela, i gušći gel koji je povećavao koheziju samog implanta, što je, opet, imalo iste prednosti. Istodobno, proizveden je implant u prirodnom obliku dojke koji je bio prilagodljive veličine u zavisnosti od skladnosti tela. Ovaj implant je imao glatku površinu i bio je oblika dojke što je smanjilo njegovu okretnost i okretnost proteze unutar njega.

 

Peta generacija - savremeni implanti

Ovo je ujedno i poslednja, najsavremenija generacija implanata koja je napravljena od polu mekog gela koja skoro u potpunosti eleminiše mogućnost curenja gela van implanta. Ovo dostignuće je omogućilo višenamensko korišćenje gela u telu pacijentkinje. Ovim je postignuta veća sigurnost po zdravlje pacijentkinje, veća tehnička efikanost, minimalna fragilnost implanta nego u poređenju sa pređašnjim generacijama grudnih implanata.

 

Koji god implant odabrali, naša dužnost je da vam ukažemo na njegove karakteristike i u dogovoru sa vama učinimo nešto više za vaš estetski izgled.