tel: (00381) (11) 266 26 50

tel: (00381) (11) 367 42 64
mob: (00381) (63) 397 661
NOVO! Garantujemo kvalitet, sigurnost i diskreciju. IZDVAJAMO: Ovo je jedan od najposećenijih sajtova ove vrste, svakoga meseca samo iz zemalja bivših jugoslovenskih republika ostvarujemo preko 15 000 poseta! SPECIJALNO: Prvih 5 pacijenata koji se jave E-mailom svakog prvog dana u mesecu imaju popust 10%.
 • Zahvaljujem !

  Branka Vasiljevic

  Zelim da napisem par rijeci i da se zahvalim s velikim postovanjem najboljem...

 • Najboljem doktoru i covjeku ,Dr. profesoru Milanu Jovanovicu

  Branka

  Zahvaljujem Vam se ovim putem za sve ,kao i cjelokupnm medecinskom osoblju MSB klinike na...

 • Захвалност Проф. др. Милану Јовановићу

  Milija

  Ја сам особа у поодмаклој животној доби, али са...

 • Pohvale

  Snezana Bajic

  Pre skoro godinu dana, dr Milan Jovanovic mi je uradio operaciju gornjih kapaka I...

 • Recenzija!

  N&P

  Postovani! Ne zelimo da objavljujete nase ime i mail adresu, ali Vam dozvoljavamo da je date...


Klinika za plastičnu hirurgiju, Beograd

Ožiljci na telu i ožiljci na duši

24.05.2018

Ožiljci na telu i ožiljci na dušiKako nastaju ožiljci?

Ožiljci nastaju kao posledica povrede kože, hirurške intervencije, kožnog oboljenja ili nekog upalnog procesa. Organizam stvara novo vezivno tkivo kako bi nadoknadio nastalo oštećenje, ali su posledice zarastanja tog dela kože uvek vidljive. Poremećaj zarastanja rane dovodi do stvaranja abnormalnog ožiljka. Novonastalo tkivo je drugačijeg sastava, pa je zato i drugačije od ostatka kože. Ožiljci najčešće pacijentima predstavljaju estetsku smetnju, dok ponekad mogu ometati i druge funkcije tela.

 

Narušeno samopouzdanje

Ožiljci često mogu prouzrokovati i razne psihičke i emocionalne tegobe. To se dešava pogotovo ako se ožiljak nalazi na nekom vidljivom mestu, ili ako je većih dimenzija, pa ga je nemoguće ne primetiti. Tada ožiljci prestaju da budu samo estetski problem i postaju i psihički problem, koji pacijentu ozbiljno može da poljulja samopouzdanje. Ovi tragovi na koži prouzrokuju povučenost, nesigurnost i nezadovoljstvo koje nijedan puder ne može prekriti. Bez obzira na starost, mesto i veličinu ožiljka mi smo tu da vam pomognemo da ga se rešite u potpunosti, ili da njegovu vidljivost smanjite na estetski prihvatljivu meru.

 

Kada početi sa tretmanima?

Raznim tretmanima se mogu tretirati i stariji ožiljci, ali je sa tretmanima najbolje početi odmah po zarastanju rane. U zavisnosti od veličine, boje i mesta ožiljka, prof. dr Jovanović će vas posavetovati kojom metodom, ili kojom kombinacijom tretmana i metoda treba tretirati ožiljak kako bi ga što efikasnije uklonili.

 

Rešite se ožiljaka

Primenom modernih metoda i tretmana možete gotovo u potpunosti ukloniti ožiljke i smanjiti njihovu vidljivost na najmanju moguću meru. Intervencija uklanjanja ožiljaka se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji, bezbolna je, a veoma retko zahteva i duži oporavak. Nakon intervencije je poželjno izbegavati fizički napor kako bi rana brže i finije zarasla, a takođe je poželjno i izbegavanje izlaganja suncu nekoliko meseci.

 

Metode i tehnike za otklanjanje ožiljaka

Postoje brojne metode i tehnike za uklanjanje ožiljaka, a često ih je najbolje kombinovati radi postizanja najboljih rezultata. Ožiljci se mogu smanjiti:

 

 • abrazijom površine ožiljka radiotalasima
 • gelovima i kremama
 • kompresivnim tretmanima
 • silikonskim materijalima
 • u slučajevima velikih ožiljaka najbolje se odlučiti za hiruršku intervenciju
 • hemijskim pilingom
 • mikrodermoabrazijom
 • retinoičnom kiselinom
 • primenom filera
 • laserskim tretmanima

Život u novoj koži

Uklanjanjem ožiljaka ćete povratiti nekadašnje samopouzdanje, a svoj fokus sa fizičkih nedostataka napokon ćete moći da preusmerite na neki drugi plan. Ne dozvolite da vas od normalnog života dela samo ti tragovi na koži koji vas podsećaju na neke nemile događaje. Ponovo se osećajte slobodno, srećno i prihvaćeno. Mi smo tu da vam u tome pomognemo, kontaktirajte nas.