tel: (00381) (11) 266 26 50

tel: (00381) (11) 367 42 64
mob: (00381) (63) 397 661
NOVO! Garantujemo kvalitet, sigurnost i diskreciju. IZDVAJAMO: Ovo je jedan od najposećenijih sajtova ove vrste, svakoga meseca samo iz zemalja bivših jugoslovenskih republika ostvarujemo preko 15 000 poseta! SPECIJALNO: Prvih 5 pacijenata koji se jave E-mailom svakog prvog dana u mesecu imaju popust 10%.
 • Zahvaljujem !

  Branka Vasiljevic

  Zelim da napisem par rijeci i da se zahvalim s velikim postovanjem najboljem...

 • Najboljem doktoru i covjeku ,Dr. profesoru Milanu Jovanovicu

  Branka

  Zahvaljujem Vam se ovim putem za sve ,kao i cjelokupnm medecinskom osoblju MSB klinike na...

 • Захвалност Проф. др. Милану Јовановићу

  Milija

  Ја сам особа у поодмаклој животној доби, али са...

 • Pohvale

  Snezana Bajic

  Pre skoro godinu dana, dr Milan Jovanovic mi je uradio operaciju gornjih kapaka I...

 • Recenzija!

  N&P

  Postovani! Ne zelimo da objavljujete nase ime i mail adresu, ali Vam dozvoljavamo da je date...


Klinika za plastičnu hirurgiju, Beograd

Grudni implanti i njihov uticaj na mamografiju

01.04.2015

Mamografija i grudni implantiJedno od glavnih pitanja koje muči većinu devojaka koje planiraju rekonstrukciju dojki se, definitivno, odnosi na uticaj grudnih implanata na rezultate pregleda karcinoma dojke.

 

 

Šta podrazumeva mamografija grudi?

Mamografski pregled predstavlja jedan od načina pomoću kojeg se mogu pregledati dojke. Mamografija pripada grupi radioloških dijagnostičkih procedura. Ovo je neinvazivna metoda snimanja dojki. Pomoću ove metode se oktrivaju promene u dojci pre nego što ih žene i lekari mogu fizički osetiti. 

 

Postoji skrining mamografija – pregled dojki žena koje nemaju nikakve promene u tkivu dojke sa ciljem eventualnog otkrivanja karcinoma u stadijumu kad je toliko mali da osoba još ni ne zna za njega. Dijagnostička mamografija je pregled dojki kod žena koje osete određene promene ili kada klinički nalaz ukazuje na karcinom dojki.

 

 

Grudni implanti ne odaju lažne rezultate

Mamografija predstavlja najadekvatniji način ranog otkirivanja tumora dojke kod žena u godinama od 35-40. Ovim snimanjem, eventualni rak dojke se može ustanoviti i do dve godine pre nego što bude osetljiv pod prstima. Mamografija predstavlja rendgensku metodu pregleda dojki. Ovaj neinvazivan pregled dojki se vrši posebno konstruisanim rendgenskim aparatom koji se koristi pri dijagnostifikovanju nejasnih kliničkih nalaza simptomskih bolesnika, ali i kod zdravih žena.

 

 

Tačnost mamografije kod starijih žena je veoma visoka, a u kombinaciji sa ultrazvukom daje rezultate tačnosti i do 95%. Uprkos neznatnom smanjenju tačnosti ovog pregleda, povećanje grudi silikonskim implantima ne utiče na prognozu eventualnog nastanka tumora. Ovo takođe implicira nepostojanje lažno pozitivnih rezultata kod žena sa grudnim implantima.
Mamografski pregled nije ograničen starosnom dobi žene, već građa dojke. Dojke su kod mlađih žena neprikladne za ovu vrstu pretrage (ovde je česta upotreba ultrazvuka umesto mamografije).

 

 

MamografijaGrudni implanti i mamografsko snimanje

Mesto implanata u dojci bitno utiče na skrining testove koji otkrivaju eventualni karcinom dojke. Ako su implanti pozicionirani iza grudnog mišića, tada je omogućen bolji prikaz dojke na mamografu, od recimo, pozicije ispod žlezde. Iskusni radiolozi obično rade i dodatno snimanje, pomerajući implant uz zid grudnog koša čime je snimanje dojke znatno olakšano.

Mamografija ne izaziva rupture (curenje) implanta. Implanti su konstruisani da izdrže mnogo veće pritiske.

 

 

Mamografija - preventiva

Mamografija je od velike pomoći lekarima pri otkrivanju promena koje verovatno ne bi bilo moguće otkriti običnim kliničkim pregledom. Otkrivanje karcinoma dojke na vreme drastično povećava šanse za potpunim izlečenjem. Ovo implicira dodatne terapijske mogućnosti izlečenja, a samim tim i šanse su drastično veće. Zračenje se ne zdaržava u telu, kao nakon nekih drugih snimanja. X zraci koji se koriste u malim dozama pri snimanju nemaju negativne efekte po zdravlje pacijentkinje.

 

 

Silikoni nemaju negativan uticaj na mamografiju

Redovni pregledi dojki i iskusni radiolozi su garancija kojoj presedava otkrivanje eventualnih promena an vreme, i time smanjuju posledice po zdravlje. Činjenično je to da žene koje imaju grudne implante, češće kontrolišu svoje dojke i ako se pojavi tumor, on biva otkriven i otklonjen na vreme, u periodu potpunog izlečenja od istopomenutog.