Od čega nastaju bore i kako ih ukloniti?

kako-ukloniti-bore

Od čega nastaju bore i kako ih ukloniti?

Počevši otprilike oko 25-e godine života, na površini kože postaju vidljivi znaci opšteg starenja kože. U tim godinama se usporavaju procesi u koži, a strukture počinju da slabe. Počinje da se smanjuje količina supstanci koje zatežu kožu i čine je glatkom. Ovo je posledica kombinacije unutrašnjeg procesa starenja organizma i uticaja spoljašnjih faktora.

Jedan od najprimetnijih znakova starenja su bore, koje postaju dublje kako vreme prolazi. Postoje brojni načini kako da se deluje na njih, kako neinvazivno tako i invazivno. Neki nude trenutnu korist dok drugi daju dugotrajne rezultate.

Gde se bore pojavljuju i zašto?

Kako starimo, količina supstanci koje održavaju našu kožu glatkom se smanjuje. Tu spadaju kolagen, elastin i hijaluronska kiselina. Kod mladih, pravilan raspored dermalnog tkiva i velike zalihe kolagena i elastina, doprinose gradivnoj strukturi, te koža deluje ujednačeno i čvrsto. Vremenom unutrašnji procesi starenja predodređeni našim genima, zajedno sa oksidativnim stresom prouzrokovanim spoljnim faktorima, na primer zbog izlaganja sunčevim zracima, počinju da utiču na izgled kože. Godišnje smanjenje nivoa kolagena od 1% i sve neorganizovaniji raspored dermalnog tkiva dovode do gubitka jačine kože i pojave bora.

Još jedan ključni faktor u nastanku bora je sve slabija proizvodnja hijaluronske kiseline. To je vezivna supstanca koja okružuje ćelije, dajući koži mladalački, gladak izgled. Slabljenje te supstance prouzrokuje gubitak punog i čvrstog osećaja kože i čini je podložnijom boranju. Ovi procesi opšteg starenja takođe doprinose gubitku gustine i gubitku volumena.

Za razliku od gubitka volumena ili gubitka čvrstine i elastičnosti kože, bore su lako uočljive jer se javljaju kao izražene linije ili nabori na licu. Obično prvo postaju vidljive u određenim područjima:

  • Na čelu možete primetiti horizontalne linije i bore između obrva. One počinju kao “bore mimike” i delom su posledica izraza lica. Vremenom se produbljuju.
  • U spoljnim uglovima očiju javljaju se fine bore, koje vremenom postaju sve izraženije. One su poznate kao “vranine noge” ili “bore smejalice”. Te bore se često prve primete. Razlog tome je što je tanja koža sklonija boranju nego drugi delovi lica.
  • Između nosa i usta javljaju se dublje bore koje povezuju ta dva dela lica. One su poznate kao nazolabijalni nabori. Pojava ovih bora može se povezati sa gubitkom volumena jer su takođe znak opuštanja kože.
  • Na celom licu se tokom vremena pojavljuju bore. Na njih ne utiču izrazi lica i one su uvek vidljive. Prvo se javljaju kao struktura nalik krep papiru koja starenjem postepeno prelazi u izraženije bore. Smanjenje elastičnosti i gustine doprinosi njihovom nastanku. Mogu se pojaviti bilo gde na licu, ali su najuočljivije oko i direktno ispod područja očiju.

Izlaganje sunčevim zracima. Ako je koža nezaštićena na suncu, UV zraci mogu doprineti pojavi bora. Produženo i ponavljano izlaganje oštećuje kolagen i dovodi domanje elastične, slabije strukture kože, na kojoj lakše nastaju bore.

Pušenje. Oksidativni stres je posledica pušenja i omogućava slobodnim radikalima da oštećuju strukturu kože i doprinose opštim znakovima starenja, uključujući bore. Pored toga, nikotin i hemikalije u cigaretama oštećuju kolagen i elastin u koži. To utiče na jačinu i elastičnost i takođe može izazvati pojavu bora.

Kako ukloniti bore?

Ukoliko se bore nalaze oko očiju, one posebno bivaju istaknute na gornjim i donjim očnim kapcima tada je pravo rešenje za njih, zapravo, hirurško rešenje. Proces otklanjanja bora na ovaj način naziva se blefaroplastika. Toliki učinak je moguće postići da se pacijent podmladi čak i za 10 godina!

Takođe treba uzeti u obzir i ostale filere koji mogu da budu ktratkotrajnog ili pak, dugotrajnog efekta. Više o tome možete pročitate na nekom od sledećih tekstova sa našeg bloga: Lipofiling i fileri za ulepšavanje lica ili  Otklanjanje bora i podmlađivanje lica

Close Menu